Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg genom Trosleden

/

Annons

Sveriges nationalfågel blev koltrasten. Man har pippi på att hitta på nationalgrejer. Nu ska man utse Sveriges vackraste ord också. Kontrapropositionsvotering ligger bra till. Vintervila, västanvind, dagsmeja, semester, pension är också med bland de 40 ord som är med i slutomgången. Tomglo, skulle jag vilja ha med, att sitta och bara tomglo är en skön konst.

Det var Patrik Ross som vann Granskärsregattan, jag hade skrivit ett annat efternamn men Ross ska det vara.

Mats Fyrskeppet Wiberg tog några Böcklinggubbar till Västerås på en tur med Knuth Borgs bogserbåt Örnen. Det är Knuth som är ägare till fyrskeppet Almagrundet som är på väg hit när skeppet är färdigrustat. Örnen är i toppskick, säkert finare i dag än när hon lämnade Lundby Mekaniska verkstad i Göteborg 1903.

Det blev en oförglömlig tur på Mälarens vatten med unionsflaggan i aktern. Maxfart kring nio knop med dryga 100 varv i minuten. Till och med Smörjnippeln var imponerad och sa inget dumt på hela dagen.

Apropå Mats. En annan höjdartur gick norr om Iggön, vid Långharen och Rödhällan. Jag åkte med i Mats Hedbloms vackra snipa. Mats ville berätta om sundet Trosleden. Det heter leden för trosorna sitter normalt på höftleden. Men Trosleden?

– Jo, berättar Mats, jag brakade upp på grund i sundet med en eka på väg till fest hos äventyraren Torbjörn Hägglund. Vi stod hårt på. Den kvinnliga gasten kissade på sig av all uppståndelse. Hon drog av sig trosorna och kastade dom i sundet.

Historien berättades när gasten och Mats kom fram till festen och det blev många långa skratt. Trosleden var född. I dag är leden väl utmärkt med gröna och röda prickar med trosor i pinnarnas färger på toppen. Kommer man från söder igenom Trosleden kommer man ut på Bakfjärden, bara det. Tack för en härlig dag på sjön i din fina snipa Mats. Själv skulle jag inte våga ta kajaken mellan prickarna, trångt är det, så ta det vackert och håll tungan rätt i mun om ni vill gå genom Trosleden. Lycka till.

Träffade grabbarna på Marinplast, Oscar och Lasse. Dom undrade om Bank-Urban inte kört någonting med sin båt i sommar. Han har ju inte bytt en enda propeller. Jo, han har varit på sjön men han gick skepparkurs i vintras, sa jag.

– Ja, ja, skepparkurs och vi får gå konkurs, sa Oscar.

Såg att nån hade tagit med cykeln upp till toppen på Kebnekaise. Han måste väl haft en fjällkedja på hojen.

Fick en hälsning från Tommy som jag seglade med på Atlanten 1992. Som nybliven pensionist drar han ut på havet med sin Fenix. Startade i Kristianstad. Tanken finns att gå till Svalbard nästa sommar. En riktig tuffing Tommy. Så här skriver han.

"Hej.

Här kommer en kort hälsning från den gamle och havet. Efter att ha besökt vänner och släktingar längst Sveriges kust seglar jag snart över till Norge, antingen via Limfjorden i Danmark eller direkt via Skagen. Allt fungerar och den gamla kroppen börjar att vänja sig. Vädret ibland fint men för det mesta regnar och blåser det."

Jag lovar att rapportera från hans äventyr.

Som nybliven riktig pensionist måste man nu se om sitt hus. Sa upp ett sim-kort hos Telia och köpte ett nytt sim-kort på Fjärran Höjderbadet, gäller att hålla sig flytande.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons