Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalbristen tacklas med köpt yrkesutbildning

Landstinget köper utbildning för att klara framtidens kompetensförsörjning.

– Vi vet vilka bristyrken vi kommer att få, säger Karin Rystedt, personalchef på Landstinget Gävleborg.

Annons

Rekryteringsprognosen bygger på en uppskattning av det framtida vårdbehovet och en beräkning av kommande pensionsavgångar. Landstinget Gävleborg har identifierat fyra kommande bristyrken: Läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och medicinska sekreterare.

– När vi ser en 20-procentig pensionsavgång inom de kommande fem åren är det verkligen värt att göra en insats, säger landstingets personalstrateg Jens Kandén.

Att läkare kommer att vara en bristvara även i framtiden kommer knappast som en överraskning. Störst pensionsavgångar väntas bland allmänläkare och psykiatriker.

– Vi satsar på ersättningsrekryteringar och har medvetet ökat handledarkapaciteten vilket gör att vi kan ha 220 ST-läkare just nu. Det är mer än någonsin förut, säger Karin Rystedt.

Även när det gäller övriga bristyrken finns en plan. Trots att Högskolan i Gävle examinerar 180 sjuksköterskor per år lyckas länet sjukvård inte locka till sig tillräckligt många.

I januari startar därför två uppdragsutbildningar med 20 sjuksköterskeplatser och tio platser för blivande biomedicinska analytiker. Landstinget har köpt utbildningarna av Högskolan i Gävle.

– De riktar sig till vår tillsvidareanställda personal, exempelvis undersköterskor som vill bli sjuksköterskor. Eftersom de inte kan få studiemedel från CSN ger vi dem ett utbildningsbidrag på 18 000 kronor i månaden. Samtidigt förbinder de sig att jobba kvar inom landstinget i minst tre år efter examen, säger Jens Kandén.

På Folkuniversitetet i Falun finns en tvåårig yrkeshögskoleutbildning för blivande medicinska sekreterare. Landstinget i Gävleborg deltar i planeringen och ställer upp med praktikplatser i utbyte mot tio öronmärkta utbildningsplatser.

– Medicinska sekreterare ska säkerställa god dokumentation i journalerna. Trenden säger att det kan bli mycket svårt att rekrytera den typen av personal i framtiden, säger Jens Kandén.

Mer läsning

Annons