Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan B kostar 90 miljoner

/
  • Arkitektfirman Swecos träläktare är huvudspåret i utformningen av framtidens Strömvallen.

I nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning i frågan om Strömvallens framtid. Gavlefastigheter har nu presenterat en utredning som slår fast att den nya läktaren kommer att kosta 90 miljoner kronor.

Annons

När Fastpartner valde att dra sig ur de storslagna planerna på ett evenemangsområde med hotell och en helt ny fotbollsarena gick kommunen på egen hand vidare med den så kallade plan-B. Det är denna plan som nu nått kommunstyrelsens bord.

Det är det kommunala fastighetsbolaget Gavlefastigheter som har lett arbetet med att ta fram ett nytt förslag för hur Strömvallen ska kunna leva upp till de hårdare kraven för elitfotboll som ställs från och med 2014. I februari utsågs arkitektfirman Sweco till vinnare i en tävling om att formge den nya huvudläktaren. Swecos förslag innebär att en ny träläktare med cirka 3 000 sittplatser under tak byggs på långsidan mot ån.

Kostnaden för den nya huvudläktaren beräknas bli 90 miljoner kronor. Därutöver tillkommer kostnader för att iordningställa å-rummet i anslutning till arenan. I nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning till denna investering. Förslaget är att marken och arenan ska ägas av Gavlefastigheter.

Men utredningen utesluter inte att Gefle IF kan få hyra eller äga delar av arenan. Det handlar till exempel om loger, restaurang och andra verksamheter som skulle kunna ge inkomster till föreningen.

Det är oklart om det blir politisk enighet vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdag.

– Jag tror inte att det här är det bästa alternativet för kommunen och Gefle IF. Frågan är dåligt hanterad. Det borde gå att hitta privata intressenter som är beredda att satsa istället för att allt ska finansieras ur kommunkassan, säger Inger KällgrenSawela, M, oppositionsråd.

Men hon betonar samtidigt att det är bråttom och att det kanske inte går att hitta några andra alternativ som innebär att en ny arena kan stå klar till 2014.

Den politiska majoriteten är desto mer positivt inställda till det förslag som nu presenterats. Men de rödgröna håller fortfarande dörren öppen för privata initiativ.

– Det här är ett bra förslag. Men vi säger inte nej om det finns andra som vill vara med och betala, säger Carina Blank, S, kommunstyrelsens ordförande.

Det slutgiltiga beslutet om Strömvallens framtid tas av kommunfullmäktige den 26 april.

”Jag tror inte att det här är det bästa alternativet för kommunen och Gefle IF. Frågan är dåligt hanterad.”

Inger KällgrenSawela, M,

oppositionsråd.

Mer läsning

Annons