Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis råkade varna Eklund

/
  • Garagelängan där polisen hämtade Anders Eklunds röda Saab. En polisman ringde till Eklund sedan han sett en bild på bilen och ville höra om han visste något om mordet. Foto:
  • Foto:
  • Anders Eklund plockade upp Engla i sin röda Saab. När han greps färdades han dock i sin lastbil. Foto:
  • Här, på en undangömd grusväg, utanför Hedesunda hittades Engla. Foto:

STJÄRNSUND Samma dag som han greps fick Anders Eklund ett samtal från polisen, som sett bilden på hans bil och ville veta om han visste något om Engla.
- Men då var han inte misstänkt för någonting, säger poliskommissarie Sten Sabel.

Annons
Polisen fick tillgång till fotografierna under lördag kväll. Då pågick letandet efter Engla för fullt och förhoppningen var att hon skulle hittas levande. En jägmästare hade sett bilen i området och på måndagen ringde en polis till Anders Eklund för att höra om han hade sett någonting som kunde höra ihop med försvinnandet.
Polisen visste inte då att han ringde till Englas mördare. När samtalet gjordes var Eklund inte misstänkt för någonting.
- Han har inte gjort något fel. Han har bara gjort sitt jobb, säger Sten Sabel, som tycker att det är olyckligt att en enskild polis kritiseras.
- Jag kan garantera att vi har pratat med flera våldsverkare i det här ärendet.
Varken Sten Sabel eller Lars-Ola Sörestad, presstalesman för Dalapolisen vet när slagningen på Anders Eklunds brottsregister gjordes, men brottsutredningen pågick parallellt med räddningsinsatsen.
Anders Eklund greps i sin lastbil på Hallandsåsen på måndagskvällen.
Under gårdagen hölls nya förhör. De fokuserade på mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000.
När det gäller utredningen kring Engla väntar polisen på analysbesked. Några sådana kom inte under gårdagen.
Flera andra polismyndigheter vill undersöka om Anders Eklund kan ha något att göra med ouppklarade fall och försvinnanden, men någon formell begäran har inte kommit enligt Lars-Ola Sörestad. När dessa fall kan bli aktuella går inte att säga.
- Det får vi stämma av med förundersökningsledaren. Våra utredningar går först.
Åklagare Patrik Säflund kommer att begära förlängd åtalstid, men hur lång tid utredningen kommer att ta vågar han inte svara på. Anders Eklund är häktad misstänkt för människorov och troligtvis kommer de båda morden att läggas till i brottsrubriceringen.
"Han har inte gjort något fel. Han har bara gjort sitt jobb"
Sten Sabel
poliskommissarie

Mer läsning

Annons