Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Gävleborg får kritik av JO

Polisen i Gävleborg och åklagarkammaren i Gävle får kritik av JO. Kritiken handlar om att en förundersökning med ett sexårigt brottsoffer gått alldeles för långsamt. JO menar att den låga åldern på målsägande gör händelsen särskilt allvarlig.

Annons

Den 16 juni förra året kallades polisen till en adress där en anmälan om misshandel, olaga tvång och ofredande gjordes. Den som skulle ha drabbats av det olaga tvånget och ofredandet var ett barn som bara var sex år gammalt.

På platsen fanns ett vittne till brotten. Redan samma dag hölls förhör med vittnet och personen som skulle ha blivit misshandlad. Polisen fick då också uppgifter om en person som skäligen misstänktes för brotten.

Sedan fördes ärendet över till åklagarkammaren och den 19 juni beslutade vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand att videoförhör skulle hållas med två personer.

Därefter vidtog inte polisen några åtgärder förrän i januari i år. Flera förhör hölls den månaden och i februari.

Sedan dess har, enligt chefsjustitieombudsmannen Mats Melin, inget mer gjorts i utredningen.

Det var en kvinna som i en anmälan till JO klagade på att åklagarkammaren i Gävle och polisen i Gävleborg tog för lång tid på sig. JO håller med kvinnan och i ett dokument skriver Mats Melin att polismyndigheten i Gävleborg förtjänar kritik för den långsamma handläggningen. Enligt JO ska förundersökningen vara klar och beslut om åtal vara fattat senast tre månader efter att det finns en skäligen misstänkt för brottet.

Polisen i Gävleborg försvarar sig med att deras arbetsbörda under hösten förra året var ovanligt stor.

Men det spelar ingen roll enligt JO.

I beslutet om kritiken skriver Mats Melin:

”Även med beaktande av den ansträngda arbetssituation som redogjorts för är en sådan handläggning inte acceptabel. Att det dröjer över ett halvår innan en målsägande som endast är sex år gammal hörs är särskilt anmärkningsvärt.”

Mer läsning

Annons