Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker avgör utgrävning

Nu hamnar restaurangbygget på Slottstorget på kommunstyrelsens bord.

Kommunalrådet Per Johansson, S, vill att utgrävningskostnaden läggs på arrendet.

Annons

I våras hittade arkeologerna fynd från orörda kulturlager från 1500- och 1600-talen på Slottstorget. Länsstyrelsen vill ha en riktig utgrävning innan den planerade restaurangen byggs.

Utgrävningen skulle kosta runt två miljoner kronor, varav drygt 1,8 för själva den arkeologiska undersökningen. Samhällsbyggnadskontoret ber nu kommunstyrelsen om pengarna, med hänvisning till att det är markägaren som ska stå för en sådan utgift.

Frågan kommer upp på mötet nästa vecka. Per Johansson, S, säger att de i mark, miljö- och planberedningen sagt att utgrävningskostnaden ska läggas på arrendet och har begärt ut handlingar för att titta vidare på det.

Han har inte läst dem än, men säger att tanken är att markanvändaren och markägaren ska ta ett gemensamt ansvar. Tjänstemannaförslaget till beslut säger dock inget om det.

Kommunen har sedan tidigare tagit fram en detaljplan för en restaurang på Slottstorget och har ett avtal med krögaren Johan Näsman som vill bygga en. Claes-Göran Bergkvist på samhällsbyggnadskontoret säger att kontraktet måste skrivas om eftersom kommunen inte kunnat uppfylla de villkor som står i det, bland annat att restaurangen skulle kunna vara klar i september 2013.

Det är osäkert om utgrävningen hinner bli av före vintern eftersom den tar runt sex veckor.

Mer läsning

Annons