Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk motgång bakom avhopp

/
  • I går kom beskedet. Ingrid Amrén hoppar av ett år i förtid. Foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE Den politiska krisen i landstinget knäckte henne. Nu avgår landstingsrådet Ingrid Amrén - nästan ett år i förtid. - Visst känns det snöpligt, säger hon.

Annons
Efter sju år som finanslandstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande i Gävleborg hoppar Ingrid Amrén av. Hon lämnar över till partikamraten och landstingsrådskollegan Ann-Margret Knapp.
Beskedet kom i går, drygt en månad efter den röd-gröna koalitionens svidande bakslag i landstingsfullmäktige.
- Som situationen blivit känner jag att det är rätt tid för mig att lämna över nu, säger hon.
Ingrid Amrén har redan tidigare klargjort att hon lämnar landstingspolitiken i och med valet i höst. Meningen var att hon successivt under året skulle överlåta sina arbetsuppgifter på sin tilltänkta efterträdare Ann Margret Knapp.

Att hon slutar redan nu har delvis med hennes hälsa att göra. Hon insjuknade i december och akutopererades några dagar före jul.
- Det var en stor operation och det har har varit psykiskt och fysiskt tufft att komma tillbaka, säger hon.
Avgörande för ställningstagandet är ändå de politiska motgångarna. Ingrid Amrén råkade ut för sitt största politiska nederlag när hennes förslag till budget och skattesats röstades ned i landstingsfullmäktige. Att budgeten föll berodde ytterst på att tre av hennes partikamrater
lade ned sina röster.

"Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle svikas av mina egna", utbrast en chockad Amrén efter omröstningen.
Efter debaclet i fullmäktige följde långa och tuffa diskussioner inom det socialdemokratiskapartiet om hur majoritetsfrågan i landstinget skulle hanteras.

Ingrid Amréns ställning ifrågasattes. Krafter inom partiet ansåg att hon var förbrukad i landstingssammanhang och borde ställa sin plats till förfogande, i god tid före kommande valrörelse. Själv förnekar Ingrid Amrénatt hennes avgång skulle vara en följd av påtryckningar från partiet.
- Det här är helt mitt eget val, säger hon.
Ingrid Amréns beslut är logiskt med tanke på det kategoriska uttalande hon gjorde direkt efter fullmäktigemötet i slutet av november. Hon sade då att hon inte kunde tänka sig sitta kvar och administrera en borgerlig budget. Det beskedet står hon nu fast vid.
Hur ser framtiden ut för Ingrid Amrén?

- Jag har en stark vilja att fortsätta med politik och vill nu i lugn och ro fundera på vad jag ska göra härnäst. Först ska jag ha semester, samla krafter och bli helt återställd efter min sjukdom, säger hon.
Ingrid Amrén kvarstår som kandidat till riksdagen i höstens val. Hon står på sjunde plats på partiets riksdagslista i Gävleborg.
Björn Brink, centerns oppositionsråd, är inte förvånad över Ingrid Amréns avgång.
- Det var fullkomligt väntat. Jag förstår hennes bevekelsegrunder. Hennes politik har nått vägs ände, den har inte varit särskilt lyckosam. Men jag tror inte det blir någon politisk skillnad med Ann Margret Knapp, säger han.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons