Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollensäsongen en månad tidigare

/

I vanliga fall kommer den riktiga högsäsongen för pollen i april eller maj. I år började den i februari.

Den rekordvarma vintern har lett till att alpollen redan har nått upp till Luleå, och hasselpollen till Gävle.

Fortsätter klimatutvecklingen enligt prognoserna har vi snart pollen i luften året runt.

Annons

Exakt hur pollensituationen är i Gävle är svårt att veta. Den pollenmätare som satt på sjukhusets tak sparades bort för ett par år sedan.

– Det var någon läkare där som ville spara in pengar. Vi försökte få komma i gång i Gävle igen i år, men det var ett väldigt lågt intresse från sjukhusets sida. Inte ens när vi erbjöd oss att göra allt arbete så fanns det något intresse, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska Riksmuseet och en av de ansvariga bakom sajten .

För Gävle är intressant ur allergisynpunkt, menar hon.

– Ni har väldigt mycket ek, vilket är lite ovanligt, och framför allt unikt så långt norrut. 80 procent av de som är allergiska mot björkpollen är dessutom allergiska mot ek. Det gör Gävle till ett intressant ställe, och det är verkligen synd att vi inte kan ha en insamlingsstation hos er.

Att se trender i vilka arter som blommar när är svårt. Ingen vinter är längre den andra lik, variationerna är stora. Men tittar man över längre tidsperioder finns det i alla fall en gemensam nämnare: Värmen.

– Vi har tittat på när björkarna blommar nu och för 30 år sedan. Och då har vi sett att det sker två veckor tidigare nu. Fortsätter det på samma sätt, vi ser ju att al börjar blomma redan i februari, så har vi snart pollen i luften året runt.

I dag är var femte svensk allergisk mot pollen, och efter en kraftig ökning de senaste 100 åren har man nu slagit i taket.

– Sverige kom snabbt upp i de här siffrorna, och nu ser vi hur andra länder, Finland till exempel, kommit i kapp och stannat på våra nivåer. Det är väl en livsstilsåkomma, vi lever i bakteriefattiga miljöer, pastöriserar mjölken och har en annan tarmflora än för hundra år sedan när vi levde närmare djur och natur. Kroppen är inte beredd på samma sätt, säger hon.

Finns det något säkert sätt att skydda sig om man är allergiker? Skyddsmask?

– Absolut, det hjälper. Problemet är att pollenkornen kommer in i ögonen också, så du får komplettera med ett cyklop. Och mycket pollen fastnar i håret och på kläderna, och när du kommer hem så hänger du upp plaggen och rufsar till håret och så har du pollen i hela hemmet. Så borsta av dig innan du går in. Och sov med stängt fönster. Och kontrollera läget på Pollenrapporten.se!

Mer läsning

Annons