Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa gör sitt livs resa- 1 700 mil på mc

/
  • Posa Serenius ska göra resan genom Asien i en sponsrad KTM Adventure 950. Den liknar den enduromaskin Posa har med sig till jobbet på brandstationen i Gävle. Foto: Henric Lindsten

GÄVLE
Brandmannen och isracingstjärnan Per-Olof "Posa" Serenius ska göra sitt livs resa på hoj. Den startar i Sydkorea och går genom Asien från väst till öst. Posa, 56, hör till de yngre av åtta mc-åkare där legenderna Varg-Olle Nygren, 77, och Ove Fundin, 73, också ingår.

Annons
Serenius flyger till Söul måndagen den 28 juli. Efter några dagar där hämtar äventyrarna sina motorcyklar som skeppats dit på biltransportfärja. Två bilar blir också med. Christer Gerlach, biläventyrare som gjort ungefär samma resa tidigare, rattar en av dem.
Posa blev involverad av en ren slump. Han semestrade på Åland med sin Harley Davidson förra sommaren och hamnade vid samma frukostbord som en obekant mc-kille. De började prata om mc-äventyr.

- Jag berättade att jag tävlat i Ryssland och att jag fått erbjudande om att köra motorcykel från Röda torget i Moskva till Vladivostok men att det verkade dra ut på tiden. Han sa att de var några som planerade ungefär samma resa och erbjöd mig att hänga med.
Posa sa att han gärna ville men att han först måste prata med Varg-Olle Nygren och Ove Fundin som också fått samma erbjudande från ryska mc-förbundet.
- De blev tända och därmed var det klart.
Posa har kört mycket isracing i Ryssland/Sovjet. Han har gjort 50 resor dit genom åren. Dock inte i Vladivostok, som är startpunkten i Ryssland efter båtresan från Sydkorea. Men i vintras tävlade han i Irkutsk som inte ligger så långt därifrån.

Posa hoppas kunna få tag i några killar från Vladivostok som han tävlat emot. Han när också förhoppningen att få se en speedwaytävling.
Resan blir ungefär 1 700 mil och beräknas ta 55 dagar. Deltagarna kör på motorcyklar liknande dem som används i Paris-Dakarrallyt. Vägarna i Mongoliet och Kazakstan är ibland så dåliga att man nog tvingas köra vid sidan av...
Posa satsar semestern och "litet sparade dagar" på äventyret.
- Jag har inte kollat med cheferna än men det ska nog ordna sig med ledigheten.
Fotnot: Expeditionen har egen hemsida: www.transasia.se

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons