Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för lajv på biblioteket

/
  • Det fanns också chans att prova sällskaps- eller brädspel. Markus Hedblom, Adam Lundströmoch Magnus Leander har slagit sig ner med Metro, där de ska bygga Paris tunnelbana.På bibliotekets spelkväll fanns chans att testa Guitar hero.
  • Yones Mahmoud spelar gärna dataspel och bänkade sig framför DJ hero på bibliotekets spelkväll.
  • Peter Engström i Sverok är glad åt bibliotekssamarbetet.

I går var det spelafton på biblioteket.
Den leksugne kunde välja på allt från sällskapsspel till lajv.

Annons

Strax efter fem var det gott om plats vid dataspelen och borden där sällskapsspel låg utlagda. Musikvolymen var hög till Guitar hero som några spelade. Vid en av datorerna satt Yones Mahmoud koncentrerad vid DJ hero, ett dataspel han gillar.

– Det är lite komplicerat, säger han.

Det blir en utmaning att spela allt bättre. Och så gillar han musik, både i och utanför dataspelsvärlden. Annars är favoriten zombiespelet Dead rising 2. Han hade kommit till biblioteket med sina föräldrar och lillebror, där de upptäckte spelkvällen.

Peter Engström, sekreterare i spelföreningen Sveroks GävleDaladistrikt, är en av kvällens värdar. Han berättar att det sedan länge finns ett samarbete mellan föreningen, biblioteket och musikbiblioteket i Gävle.

– Vilket är jätteroligt. Andra bibliotek börjar snegla på Gävle, säger han och är glad att spelandet behandlas som en kulturform av biblioteket.

Klockan sju var det slutspelat för allmänheten. Då stängde biblioteket och bara de elva föranmälda deltagarna till rollspelet fick vara kvar. Kvällen innebar premiär för lajv på biblioteket i Gävle, och Peter Engström har inte hört talas om bibliotekslajv någon annanstans i Sverige heller.

Lina Svensson, ordförande i GävleDaladistriktet, berättar att de skapat spelet med utgångspunkt i böcker som Karin Boyes Kallocain, George Orwells 1984 och tecknade V för vendetta av Alan Moore. Scenariot är att om tio år har övervakningssamhället gått så långt att regeringen betraktar det tryckta ordet som ett hot mot demokratin och ska samla in alla böcker, något som en grupp vill hindra. Ett bra sätt att diskutera yttrande-, tryck- och informationsfrihet tycker Lina Svensson.

– Så att vi värderar de fri- och rättigheter vi har.

Hon började lajva 2003 och rollspelar fyra-fem gånger om året.

– Det man får av lajv är att prova nya roller. Ser man en film känner man inte i kroppen hur det är att leva i det samhälle man ser.

”Det man får av lajv är att prova nya roller. Ser man en film känner man inte i kroppen hur det är att leva i det samhälle man ser.”

Lina Svensson

Mer läsning

Annons