Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressad Lööf fikar efter röster

/
  • Annie Lööf fick en pratstund med Moccas delägare Tommy Holmberg och hans personal Lina Hedlund och Carolin Ögren.

Centerpartiet hänger minst sagt löst i riksdagen, enligt senaste SIFO-undersökningen. På måndagen besökte partiledare Annie Lööf Gävle i hopp om att locka fler röster.

Annons

Näringsminister Annie Lööf är på turné i landet för att träffa restaurang- och kaféägare och diskutera branschens villkor.

Men istället för att lyfta fram egna förslag som kan underlätta för företagarna läggs fokus på att svartmåla oppositionens förslag.

Partiet har bett riksdagens utredningstjänst att räkna på vad höjda arbetsgivaravgifter för unga och dubblerad restaurangmoms skulle få för effekter.

– I Gävleborg skulle en höjning av arbetsgivaravgiften motsvara kostnaden för nära 1400 heltidsanställda, säger Annie Lööf.

På måndagen besökte hon kafé Mocca i Gävle för att prata med ägare och personal.

Men framför allt ville partiledaren, som brottas med låga opinionssiffror, alltså på hur hårt hon tycker att ett maktskifte skulle slå mot restaurangbranschen.

Enligt Tomi Holmberg, delägare på Mocca, är arbetsgivaravgiften en stor kostnad. Även idag, med alliansens nivåer på moms- och arbetsgivaravgifter, är marginalerna små.

– Den ekonomiska pressen sänker vilken människa som helst. Då är kreativiteten helt bort, säger Tomi Holmberg som precis startat en helt ekologisk restaurang på söder.

– Jag tycker generellt sätt att arbetsgivaravgifterna ska sänkas ännu mer. Politikerna måste förstå vilka kostnader restaurangbranschen har samtidigt som vi måste hålla nere matpriserna, säger han.

Centerpartiets egna konkreta förslag för att hjälpa småföretag är bland annat att sänka kostnaderna för sjuklön.

– Sen vill vi stärka den kommersiella servicen i hela landet. Det kan handla om postgången, möjligheten att handla i en närbutik eller tillgången till bredband och fiber för alla företagare, säger hon.

Mer läsning

Annons