Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med olovlig uthyrning

/
  • – Det är många som hyr ut sina lägenheter utan att vi kommer på dem, säger Lars Gyllin, bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

En ansträngd bostadssituation i Gävle med få ettor och tvåor gör att många olovligen hyr ut sina lägenheter i andra hand.

Annons

I maj hopades fallen av personer som hyr ut svart i andra hand. Aldrig tidigare har det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna behövt anmäla så många av sina hyresgäster till hyresnämnden för att de olovligen hyrt ut sina lägenheter.

– Maj var ”all time high”, nu går jag med fem ärenden till hyresnämnden, normalt har vi något i kvartalet. Ofta behöver vi inte gå så långt utan vi kommer överens om att de ska flytta innan dess. Men det är många som hyr ut sina lägenheter utan att vi kommer på dem, säger Lars Gyllin som är bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

Olovlig andrahandsuthyrning sker på två sätt. Det finns de som fixar lägenheter åt nära och kära och de som tjänar grova pengar på att hyra ut svart.

– Det vanligaste är att vi kommer på att föräldrar som har bättre inkomster och längre kötid låter sina barn bo i lägenheterna. Ofta är det grannarna som hör av sig när de tycker att det är för mycket spring och festande och det är då vi kommer på dem.

Sedan finns de som profiterar på en tuff bostadssituation. Det förekommer att hyresgäster tar ut ockerhyror när de låter någon annan hyra lägenheten svart.

– Det är vanligt att man skriver sig som sambos, fast det egentligen inte är något samboförhållande. Det är ofta tjejer som tror att de får hyra lägenheten i andra hand och att den som har lägenheten har fått tillstånd att hyra ut den av oss. Ofta upptäcker vi det när tjejerna tar kontakt med oss och berättar om att de fått problem med den de hyr av. De får löften om att de kan bo i lägenheten under obegränsad tid, men när lägenhetsinnehavaren sedan vill ha tillbaka lägenheten står tjejerna plötsligt där utan bostad.

Bristen på små hyreslägenheter i centrala Gävle gör att efterfrågan på de som finns blir enorm. Gävles situation är inte unik i landet, men det är ett fenomen som vuxit fram utanför storstäderna först under de senaste tio åren.

Lars Gyllin menar att det inte beror på att Gävle är en inflyttningskommun utan snarare ett resultat av Gavlegårdarnas dominans på hyresmarknaden. I och med sammanslagningen med Hyresbostäder för tio år sedan har rörligheten på förstahandskontrakt minskat och Gavlegårdarna har i dag 70 procent av hyreslägenheterna i Gävle. Det finns därför få alternativ till Gavlegårdarna när det gäller hyresrätter och det gör att alla blir hänvisade till det kösystem där man får vänta i åratal på en mindre lägenhet i centrala Gäve. De som får förstahandskontrakten håller hårt i dem.

– Det är brist på hyreslägenheter i Gävle. Vi har över 15 000 lägenheter, i dag är det bara ett hundratal åt gången som är lediga och det är i regel treor och fyror i Andersberg. På bara ett år har antalet lediga lägenheter halverats. I jämförelse med Stockholm, Malmö eller Göteborg så har vi inte mycket problem med olovlig andrahandsuthyrning. Men om vi jämför oss med städer som Linköping eller Örebro så ser situationen ungefär likadan ut.

– Bostadssituationen här hade gynnats om vi var flera större hyresvärdar i Gävle. Konkurrensen hade nog gjort oss mer offensiva. Vi på Gavlegårdarna har inget emot att sälja ut mer av allmännyttan, det är det politikerna som inte vill. Om vi hade färre lägenheter skulle det göra det lättare för oss att renovera lägenheter och rusta våra hus.

Många unga Gävlebor får problem med att på egen hand skaffa sin första lägenhet. De är en så resurssvag grupp att det helt enkelt inte lönar sig att bygga bostäder åt dem.

– Kan någon komma på ett sätt att få ekonomi i att bygga små och billiga lägenheter centralt för ungdomar med låga inkomster vore det fantastiskt, för det är en ekvation som inte går ihop.

Mer läsning

Annons