Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddaren i nöden – teamet som hjälpt 150 oroliga mammor

/
  • Många som kommer till Auroraverksamheten är omföderskor som haft traumatiska upplevelser.
  • Barnmorskorna Susanne Zetterberg och Eva Thelin hjälper blivande mammor att hantera förlossningsrädsla.

Auroraverksamheten på Gävle sjukhus hjälper kvinnor att hantera förlossningsrädsla.

Annons

Teamet består av barnmorskorna Eva Thelin och Susanne Zetterberg. Förra året födde strax under 2 000 kvinnor barn på förlossningen i Gävle. Runt 150 av dem kom till Auroraverksamheten för att få hjälp att bearbeta sin rädsla inför förlossningen. Det är en ökning jämfört med tidigare. Många som kommer hit är omföderskor som har haft en traumatisk upplevelse. Men en annan grupp kvinnor är de som inte har fött barn förut och som inte vet vad de kan förvänta sig.

– Man googlar och suger åt sig alla hemskheter man ser. Men via nätet är det svårt att få en verklig bild av hur det kan vara. Man saknar helhetsbilden, perspektivet, säger Eva Thelin.

Att känna oro och rädsla inför en förlossning är helt normalt. Men vissa kvinnor kan behöva extra hjälp att bearbeta tankar och känslor. Den som får en remiss till Aurorateamet, antingen via mödravården ­eller en läkare, får ventilera alla farhågor med en av barnmorskorna ur teamet.

– Ofta handlar det om kvinnans känsla av kontrollförlust. I dag är vi så vana vid att planera och kontrollera våra liv in i minsta detalj. Men en förlossning följer aldrig en förutbestämd mall, säger Susanne Zetterberg.

Läs mer: Sandra fick hjälp att övervinna rädslan: Det blev världens bästa förlossning

Givetvis går det inte att säga att de inte gör ont att föda barn. Samtidigt finns det flera bra metoder för smärtlindring att ta till.

– Ryggbedövning är Guds gåva till kvinnan. Hos oss ger narkosläkaren en startdos, sedan får kvinnan via en knapp dosera och fylla på vid behov. Det innebär att kvinnan kan kontrollera smärtlindringen själv och det ger henne något att fokusera på, säger Susanne Zetterberg.

Tillsammans med någon ur teamet får omföderskor alltid gå igenom journalen för att de ska få en tydlig bild av den tidigare förlossningen.

– Ofta har de minnesluckor eller så fick de ingen förklaring till vad som egentligen hände.

Den blivande mamman får också hjälp med att skriva en förlossningsplan där hon får redogöra för behov och önskemål i samband med förlossningen. Det kan handla saker som vilken typ av smärtlindring hon vill ha. När det sedan är dags att föda så får personalen som jobbar just då en tydlig signal om att de har en Aurorapatient framför sig.

– Bara vetskapen om det gör att många känner sig trygga, säger Eva Thelin.

Mer läsning

Annons