Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radonmätning kan rädda liv i Gävle

GÄVLE - Hela Gävle är ett riskområde. På rullstensåsarna är det högriskområde!
Det säger Torsten Sörell, som just nu förbereder en ny kampanj för att få fastighetsägarna i Gävle att mäta radonhalten i sina hus.
- Om alla som har mer än 200 becquerel i sina hus åtgärdar det skulle man rädda tre-fyra liv om året, säger han.

Annons

Riksdagen har satt målet att det inte ska finnas några hus med en radonhalt över 200 bq per kubikmeter år 2020. För att nå det målet satsar kommunen på att få minst 1 000 fastighetsägare varje år att mäta radonhalten.

I år kommer 1 000 husägare på gator som börjar på K till O att få brev, där de erbjuds en radonmätning för priset 325 kronor.
Radonmätningen utförs under vintern genom att man låter svarta mätpuckar som man får låna ligga och suga åt sig radondöttrarna.
Drygt 6 000 husägare i Gävle har hittills mätt radon.
Mätvärdena varierar från nära noll till över 8 000 bq.
Det går inte att gissa sig till hur mycket radon det är i det egna huset, även om man känner till värdena hemma hos grannen, poängterar Torsten Sörell.
- På åsarna vet vi att det är höga värden. Har man berg i dagen vid huset kan det också vara höga värden. Men det finns inget område i Gävle där det inte finns risk för höga radonhalter, säger Torsten Sörell.

- Det säkraste är om man bor på översta våningarna i ett höghus. Då har man förmodligen ett värde som ligger på 20-50 bq, säger han.
Många av de som mätt hittills har ett värde som ligger nära 200 bq, antingen lite under eller lite över. Ligger det över 200 bq måste man göra något åt det.
- Om värdet bara ligger något över 200 bq räcker det ofta med att man ökar ventilationen och kanske tätar skarvarna med silikon där vatten, avlopp, el och telefon går in i huset, säger Torsten Sörell.
Radon i husen ökar risken för lungcancer, särskilt för rökare.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons