Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Railjam på Rådhustorget

/
  • – Målet är att skapa en riktigt skön stämning. Folk ska stanna för att titta och njuta, berättar Oscar Berlin och Rosie Lundh från arrangören Shake it.

Du som trots VM-hysterin tycker att snowboard är den coolaste vintersporten bör söka dig till centrala Gävle i dag. Men ligg inte och dra dig för länge, för det öppnar klockan tolv!

Annons

Det är mellan klockan 12 och 14 som Rådhustorget invaderas av 15 lokala talanger. Deltagarna kommer att ingå i ett railjam, alltså åka nedför en tre meter hög ramp för att därefter korsa två stänger (eller rails) med sin bräda. Vitsen är alltså att ”grinda” snyggt över skenorna som det heter i skateboard. En quarterpipe, en slags ramp, kommer också att finnas på området.

Det är det nystartade företaget Shake It som ordnar arrangemanget idéellt på sin fritid i samarbete med Gävle Centrumsamverkan.

Eldsjälarna Oscar Berlin och Rosie Lundh höll i går på att bygga rampen för fullt tillsammans med flera av dagens deltagare. Snön hämtas direkt från torget och en DJ kommer spela hiphop och dubstep för att få ytterligare skjuts på stämningen. Shake It Town Hall Jam blir kort sagt troligen den mest spektakulära uppvisningen under dagens vinterfestival.

Priser för bästa åk, värsta krasch och hetaste pepp kommer att dela ut.

Vad innebär det där sista egentligen?

– Det går till någon som satsar allt. Den som gör något han eller hon aldrig gjort förut. Som får fetast adrenalinkick helt enkelt, förklarar Oscar.

Simon Sandman från Söder och Niklas Jönsson från Bomhus, båda 18 år, är två av snowboard-ekvilibristerna som ska visa sina konster. De siktar på utmärkelsen bästa åk men åker mest för att det är en kul grej. Simon berättar att det trots tre snowboardgymnasier är svårt att komma långt i snowboard i Sverige utan en rejäl storsatsning.

Det går som bekant desto bättre för Sverige i längdskidor. Det kan inte minst Philip Bergström, butikschef på Intersport i Flanör, vittna om. De har ökat sin försäljning av längdskidsutrustning med 500 procent under det senaste året. Anledningen tros vara det ökade mediala utrymmet för sporten i kombination med de kraftiga snöfallen de senaste åren. I morgon ska butiken visa vanliga Gävlebor hur skidvalla enklast appliceras med tejp och spray i en bod.

– Vi vill visa hur lätt det är att valla och hur kul det är med längdåkning, säger han entusiastiskt.

Mer läsning

Annons