Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoveringen av Sörbyskolan dröjer – budgeten räcker inte

/
  • Så här kommer Sörbyskolan att se ut när den är ombyggd och upprustad. Men nu är byggstarten uppskjuten och det är oklart om tidplanen håller.   Bild: Gavlefastigheter

140 miljoner kronor räcker inte. Nu är renoveringen av Sörbyskolan i Gävle framskjuten.
– Vi måste försöka få ner kostnaderna innan vi kan komma i gång, säger Bo Rickegård på Gavlefastigheter.

Annons

Sörbyskolan var fram till i våras en skola för alla stadier. Nu har högstadiet avvecklats och skolan ska byggas om till en renodlad F-6 skola. Det är ett omfattande arbete som är beräknat att kosta 140 miljoner kronor.

Arbetet var planerat att komma i gång nu under augusti. Men byggstarten har skjutits upp. Orsaken är att projektet blivit dyrare än beräknat. De anbud som Gavlefastigheter tagit in på arbetet ligger högre än de pengar som avsatts.

Just nu utreder Gavlefastigheter hur de ska gå vidare.

– Vi utreder olika lösningar som till exempel omdisponeringar i budgeten och optimering av olika lösningar i projektet. Det blir ingen byggstart förrän vi utrett hur vi ska gå vidare, säger Bo Rickegård.

Renoveringen av Sörbyskolan kommer att tas upp till diskussion i Stadshus AB:s styrelse i nästa vecka. Eventuellt kommer bilden att klarna då.

Ulf Sjulander, rektor för Vallbacks rektorsområde där Sörbyskolan ingår, säger att förseningen i det här skedet inte påverkar elever eller skolarbete.

– Den byggnad som först ska renoveras är den där klass sju-nio hållit till. Den byggnaden är redan tömd. Våra låg- och mellanstadieklasser fortsätter tills vidare i sina gamla lokaler, säger han.

På sikt skulle dock en fördröjning kunna få olyckliga effekter. Enligt gällande plan ska låg- och mellanstadieklasserna flytta in i högstadiehuset till hösten 2016. Om renoveringen inte kommer i gång i tid kan detta behöva senareläggas. Detsamma gäller den planerade flytten av grundsärskolan från till Sörbyskolan. Men det är frågor som får diskuteras och lösas den dag de eventuellt blir aktuella, menar Ulf Sjulander.

– Just nu hoppas vi bara att bygget kommer i gång så fort som möjligt, säger han.

Renoveringen av Sörbyskolan kommer att beröra samtliga byggnader på skolområdet. Lokalerna görs om invändigt för att passa för de nya behoven. Även tak, ytterväggar, fönster, ventilation med mer kommer att förnyas.

Det kommer också att tillkomma ett antal tillbyggnader. Det gör det möjligt att inrymma såväl ett nytt kök som en ny förskola.

– Skolans lokalyta kommer utökas med totalt 900 kvadratmeter, säger Bo Rickegård.

Hela skolgården kommer att göras om och bland annat förses med ny lekutrustning. En konstgräsplan för olika idrotter kommer också att anläggas.

Enligt den ursprungliga tidplanen ska hela renoveringen av Sörbyskolan vara klar hösten 2017. Nu återstår att se om den håller.

Mer läsning

Annons