Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resan tog slut i Hedesunda

/
  • - Vi har inte plats för någon tv. Vi läser och umgås i stället och gör allt det som vi inte hann göra när vi jobbade hela dagarna, säger Helle Nissen. Foto: Lasse Halvarsson

HEDESUNDA Just nu utkämpas en juridisk strid.
Kombattanterna är den danska familjen Nissen och Gästriklands djurskyddsinspektörer.
Slaget står om lämpligheten i att tre hästar drar en 4,5 ton tung vagn.
Den 23 oktober rullade ett märkligt ekipage in i Gästrikland. Förbipasserande bilar kunde häpet konstatera att en hemmasnickrad trävagn med sex passagerare drogs av tre relativt små hästar.

Annons
Många kom med glada tillrop medan andra förfasades och kontaktade djurskyddsinpektörerna i Gästrikland.
- Men vi hade redan fått ett tips från våra kollegor i Heby kommun som reagerat på hästarnas situation. De hade letat efter vagnen men inte hittat den innan den lämnade kommunens gräns. Därför tog vi över, säger djurskyddsinspektören Lena Scharin.

Familjen Nissens resa fick ett tvärt slut den måndagen i oktober. Vagnen stannades i höjd med Hedesunda, hästarna undersöktes och det konstaterades att minst en av dem for illa.
Beslutet blev att de inte fick dra vagnen en meter till.
Familjen överklagade beslutet och nu har ärendet vandrat vidare till länsstyrelsen.
- Vi hade hur som helst tänkt slå läger när vintern kom, men nu kom uppehållet på resan mycket tidigare än planerat. Speciellt med tanke på att vintern blev så mild, säger pappa Finn Nissen.

När GD besöker dem i deras åtta kvadratmeter stora vagn i Hedesunda förklarar han att de var som vilken familj som helst fram till den dag då Helle Nissens far dog i en bilolycka. Det ledde till att makarna tänkte över sin livssituation. Finn jobbade som snickare, Helle ägde en affär och deras arbeten tog all tid i anspråk. Hemma hann de knappt säga hej till barnen.
Sakta men säkert tog en plan form. De skulle sälja allt de ägde för att finansiera sitt livs resa: att under två år åka
Östersjön runt med häst och vagn.
- Vi kom fram till att vi ville och kunde göra det. Så vi gjorde det, skrattar Helle Nissen.
Resan påbörjades den 30 juni förra året. Innan avfärden tog de kontakt med djurskyddsinspektörer i Danmark samt konsulaten till de länder de skulle passera. De uppger att de
fick höra att allt var i sin ordning.
- Men flera personer varnade oss för att djurskydsinspektörerna i Sverige hade en annorlunda syn på djurhållning än vi har i Danmark. Så på ett sätt var vi förberedda, säger Finn Nissen.

Resan genom Sverige har inte gått obemärkt förbi. Flera lokaltidningar har uppmärksammat familjens färd. Den 28 augusti fick de påhälsning av Kinnas djurskyddsinspektörer sedan flera personer uppmärksammat "att hästarna gjorde sitt yttersta för att få upp vagnen i en lång men inte särskilt brant uppförsbacke". Inspektörerna påpekade att det såg ut som om en av hästarna drog snett men att det i övrigt inte fanns något att anmärka på. Men de förvarnade sina kollegor i Borås om att det var ett märkligt ekipage på ingående.

I en rapport som skickats in till Djurskyddsmyndigheten angående familjen Nissen skriver miljöinspektören Tina Persson att de "inte trodde att vagnen skulle kunna ta sig ända till Gävletrakten".
- Bara det säger väl en hel del. Folk ser tre små hästar och tror inte att de klarar av att dra vagnen. Men det är något märkligt med hela den här historien. Som om det går prestige i hela ärendet från djurskyddsinspektörernas sida, säger Lars Sundström.
Han är själv hästägare och har låtit familjen parkera vagnen på sin gård i väntan på länsstyrelsens beslut. Han har inte mycket till övers för de experter som djurskyddsinpektörerna har konsulterat gällande hur mycket en häst av rasen fjording kan dra.
- De säger att en fjording som väger ungefär 450 kilo max kan dra sin egen vikt. Men på plan mark kan en sådan häst enkelt dra två ton. Det är skillnad på dragvikt och tjänstevikt. Hästarna ska ju dra vagnen, inte lyfta den, säger Lars Sundström.

I all pappersexercis i ärendet finns utlåtanden från olika veterinärer, hovslagare och experter som stöder både inpektörernas och familjens syn på saken.
- Men det finns så många tyckare runt om i Sverige. Man ska ha klart för sig att vi är de enda som tänker på djuren och deras bästa och om vi inte agerat och reagerat på de här hästarnas situation så hade vi begått tjänstefel, säger Lena Scharin.
Familjen Nissen tycker att det är struntprat och berättar att de har fått mycket stöd från häst-
ägare runt om i Sverige.
- Men vi har också fått mejl från personer som tycker att vi gjort rätt, säger Lena Scharin.

Djurskyddsmyndigheten har ställt sig på inspektörernas sida och har slagit fast att om inte familjen skaffar ytterligare tre hästar så kommer vagnen inte att rulla en meter till. Familjen har svarat att myndigheten varken inspekterat vagnen eller hästarna. De kräver därför att länsstyrelsen ska göra en vetenskaplig bedömning av hur tung vagnen faktiskt är när den dras.
På länsstyrelsen har "häst- och vagnärendet" för övrigt blivit en snackis i fikarummet.
- Det blir svårt att avgöra det här men när alla har sagt sitt får vi sätta oss ner och fatta ett beslut. Förhoppningsvis ska det vara klart någon gång i slutet av februari, säger chefsjuristen Daniel Ström.

Om inspektörerna får rätt har familjen bestämt sig för att ta en hästtaxi ner till Stockholm. Där tar de sedan färjan till Finland och fortsätter resan därifrån. Annars inväntar de våren innan färden går vidare norrut.
- Hur som helst så måste vi säga att vi har träffat på så många vänliga själar i Sverige att det är helt otroligt. Får vi inte fortsätta med häst och vagn så får vi väl återvända med bil för att upptäcka resten av Sverige, säger Helle Nissen.

Fotnot. Familjens egen dagbok finns att läsa på
www.stjernen.eu

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons