Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respit för utvisningshotad

GÄVLE Gävlebon Abed El-Naser Schloun som hotas av utvisning kan andas ut, tillfälligt. Europadomstolen har förbjudit Sveriges regering att utvisa honom innan den hunnit granska fallet.

Annons
- Jag är lättad. Nu kommer jag nog få en rättvis utredning, säger Abed El-Naser Schloun.
Regeringen har inte tagit något beslut om Abed El-Naser Schloun, som ursprungligen kommer från Palestina, ska utvisas eller ej.
Trots det har Europadomstolen för mänskliga rättigheter ingripit och det är anmärkningsvärt enligt UD:s rättschef Carl-Henrik Ehrenkrona.
- Att Europadomstolen stoppat en eventuellt kommande utvisning är en mycket ovanlig åtgärd. Vanligtvis väntar de tills ett beslut har fattats på nationell nivå innan de ingriper, säger han.
Anledningen till att Europadomstolen ingripit i Abed El-Naser Schlouns fall är att det kan finnas en risk att han utsätts för tortyr om han skickas tillbaka till Israel.

Sverige fick nyligen hård kritik från Amnesty efter avvisningen av två terroristmisstänkta Egyptier. Avvisningen skedde utan att deras advokat underrättades och enligt TV 4:as Kalla Fakta har de båda torterats i Egyptisk fängelse efter avvisningen. Om Egyptiernas öde har påverkat Europadomstolen är oklart.
- Domstolen har inte sagt något om det men jag tror att det finns ett samband mellan Egyptiernas öde och det här beslutet, säger Abed El-Naser Schlouns advokat Sten de Geer.
GD har tidigare berättat om att Abed El-Naser Schloun förhörts och anklagats för att vara terrorist av Säpo. Anklagelser som inte har någon som helst verklighetsförankring enligt honom själv.
- Det är Israels säkerhetstjänst som fabricerat ihop anklagelserna mot mig eftersom de vill få mig utvisad, hävdar han.

I januari skulle Abed El-Naser Schlouns tillfälliga uppehållstillstånd övergå till ett permanent.
Istället fick han veta att Migrationsverket fryst hans ansökan på Säpos begäran. Eftersom Säpo ger Migrationsverket och Utlänningsnämnden sådan liten insyn i fallet har de båda skickat vidare Nasers fall till regeringen.
- Det var en anledning till att jag vände mig till Europadomstolen. Han har inte fått sitt fall prövat i två instanser och det har alla rätt till enligt Europakommisionen för mänskliga rättigheter. Det andra skälet är anhörighetsskälen, hans fru och barn som bott i Sverige i hela sitt liv kan knappast förväntas flytta efter till ett flyktingläger på Västbanken om han utvisas. Det tredje var risken för tortyr, säger Sten de Geer.
Men att Europadomstolen ingripit innebär inte att Abed El-Naser Schloun får stanna i Sverige.
- Men det innebär att han kan vara lugn för tillfället och han kan inte utvisas utan min vetskap, säger en oerhört nöjd Sten De Geer.
- Nu vågar jag hoppas. Jag tror att det kommer att lösa sig, säger Abed El-Naser Schloun.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons