Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangbryggan motarbetas

GÄVLE Ju närmare ett ­beslut om den eventuella restaurangbryggan i Gavleån lider, desto mer ­infekterad blir debatten.
Nu hävdar Linda Broman att det är lands­hövdingen själv - Christer ­Eirefelt - som ligger bakom ­länsstyrelsens ovilja att tillåta bryggan i ån

Annons
.

Turerna är många kring den eventuella restaurangbrygga som ska byggas i Gavleån. Enligt Linda Broman började alltihop den 4 oktober 2004.
- Då presenterade vi idén för landshövdingen och han tyckte inte om den. Hade det varit ett café hade det varit OK, säger Linda Broman att landshövdingen har sagt.
Hon säger också att landshövdingen var rädd för att det skulle spelas hög musik från bryggan.
- Han har redan problem att sova för musiken från Heartbreak, säger hon.

Efter det så vända sig Linda Broman till kommunen som enligt henne var positiv till bygget.
- Först blev vi anvisade en plats nedanför museet men det funkade inte på grund av transporter, säger hon.
Eftersom det är en restaurang så kommer det leveranser med stora lastbilar och de kan inte stanna eller komma intill överallt.
- Sedan blev vi anvisade platsen mittemot museet men det funkade inte heller.
Den här gången var det hyresgäster som inte ville ha bryggan nedanför sitt hus, dessutom var det transportproblem även här. Likadant var det på den tredje platsen, nedanför Heartbreak.

Men när Linda Broman blev anvisad platsen nedanför slottet blev hon glad.
- Det är den absolut bästa placeringen från solsynpunkt och dessutom är det mycket människor som rör sig där, säger hon.
Vad hon dock inte räknat med var att länsstyrelsen, som är remissinstans i det här ärendet, skulle ha synpunkter på placeringen av bryggan.
- Vi känner oss motarbetade, säger hon.
Det som länsstyrelsen har synpunkter på är dels att bryggan kommer att ligga inom ett område för riksintresse för natur- och kulturvård, dels tycker inte länsstyrelsen att kommunen kan ge ett tillfälligt byggnadslov för bryggan, något som kommunen kan tänka sig.

Men på länsstyrelsen ställer man sig frågande till påståendet om att vara styrda av Christer Eirefelt.
- Det kan jag inte alls bekräfta utan det är sakfrågorna i sig som styr, säger Ann Gudéhn som är enhetschef för miljöskyddsenheten, en av de enheter som är inblandade i det här ärendet.
Landshövdingen själv är förvånad över Linda Bromans påstående att han skulle ha varit skeptisk till restaurangbryggans placering vid deras första möte.
- Det stämmer inte med min minnesbild. Personligen tycker jag att vi måste utnyttja årummet bättre. I min roll som granne har jag inte några invändningar mot en restaurang någonstans i ån och jag har inte på något vis varit inblandad i länsstyrelsens hantering av det ärendet, säger Christer Eirefelt.

Joacim Lindwall
Erik Wikström

Mer läsning

Annons