Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen nästa för Elin?

Gävlebon Elin Lundgren, S, tar plats i riksdagen nästa höst om partiet får ungefär lika många röster som vid förra valet.

– Jag förutsätter att vi gör ett ännu bättre val och det här är naturligtvis jättekul, säger hon.

Annons

I går träffades Gävleborgs socialdemokrater för att komma överens om en riksdagslista inför valet. I toppen blev det inga förändringar jämfört med valberedningens förslag.

Det innebär att Raimo Pärssinen från Hofors fortsätter att toppa listan. Det innebär också att Elin Lundgren, 31, i dag vice ordförande i socialnämnden i Gävle, hamnar på fjärde plats. Eftersom Socialdemokraterna i dag har fem riksdagsledamöter från länet innebär det att hon tar plats i riksdagen till hösten om valresultatet inte försämras dramatiskt.

En som däremot får förlita sig på personval om han ska nå riksdagen är Jörgen Blomkvist, 34, före detta miljöchef på landstinget, numera samordnare på Region Gävleborg.

Han blev nedflyttad från en femteplats på valberedningens lista till en slutlig sjundeplats, omsprungen av Roland Bäckman, 49, Ljusdal, och Yoomi Renström, 47, Ovanåker.

Något som kan tyckas lite konstigt eftersom Socialdemokraterna tydligt sagt att man har ambitionen att föryngra sig.

– Ja, det var ju sagt att 25 procent av de nominerade skulle vara under 35, och hade vi fått med Jörgen hade vi uppfyllt det. Men det ska vara gubbar och regionpolitik... Så kan det vara med förnyelse ibland, säger Elin Lundgren lite lätt syrligt.

Hennes analys av varför hon fått partiets förtroende är att hon har sakkunskaper i viktiga ämnen.

– Jag är ju väldigt duktig på alkohol- och drogpolitiska frågor. Och vi ser ju att de problemen ökar i samhället, säger hon.

Mer läsning

Annons