Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rö'kåkarna räddade på film

/
  • Fakhroddin Fani kunde blicka ut över en praktiskt taget fullsatt biosalong när han hälsade välkommen till premiärvisningen av filmen om Rö?kåkarna. FOTO: GUN WIGH

GÄVLE Den sorgliga historien om Rö'kåkarna i Norrsundet är räddad åt eftervärlden. Filmen om arbetarbostäderna hade efter ett års arbete premiär på lördagen. Fyra kåkar finns kvar men förfallet tilltar snabbt. Rivningslov finns men inte pengar till rivningen.

Annons

Kände politikern Fakhroddin Fani bodde länge i Norrsundet men flyttade därifrån för ett och ett halvt år sedan. Det var han som fick idén till en filmad dokumentär om de klassiska arbetarbostäderna som stått tomma i uppåt 30 år.
Mer än hundra personer kom till premiären av Sagan om Rö'kåkarna i Filmstaden på lördag förmiddag. Programmet började med mingel där cider och tilltugg bjöds. En orkester underhöll i foajén och spelade passande nog Per Myrbergs "Nu ska 34:an rivas" samtidigt som publiken tågade in i biosalongen.
Erik Modin, politiker i kultur och fritid, var värd. Kommunen är nämligen en av filmens sponsorer.
- Jag tvekade inte när Fakhroddin bad om produktionsstöd. Rö'kåkarna är en angelägen fråga ur flera aspekter. Jag såg filmen hemma i går. Nu vet jag att den är bra. Den är ett stycke dokumentation av nutidshistorien. Nu ska det bli spännande att se den på stor filmduk.
En stor del av premiärgästerna har koppling till Norrsundet. Några av dem har bott i Rö'kåkarna.
En av dem är Rune Jansson, möjligen mer känd som Pajtus från sin tid som fotbollspelare. Han var bara ett år när föräldrarna flyttade in i Rö'kåkarna i början av 1930-talet. Han blev Norrsundet trogen. Som 14-åring började han direkt efter skolan på sågverkskontoret som springpojke. Efter hand avancerade han och flyttades om till olika arbetsuppgifter. Det hann bli 50 år på sågen.
Rune Janssons pappa pensionerades 1967. Då fick inte familjen bo kvar. En ny familj flyttade in i lägenheten men bara något åt senare utrymdes Rö'kåkarna och har stått tomma sedan dess.
Jansson har massvis med minnen från åren i bolagets röda arbetarbostäder.
- Alla kände alla. Familjerna samlades på sina förstubroar på kvällarna och umgicks, är ett exempel.
Tre av arbetarbostäderna är rivna. 20 års försök att rädda de fyra som blev kvar har varit förgäves.
- Det hade kanske lyckats om man istället för alla fyra hade satsat på att rädda en av kåkarna, tror Fakhroddin Fani.
Förfallet och vandaliseringen har blivit allt värre. Fani tycker det är enormt tråkigt.
- Så ska det inte behöva vara i vårt samhälle.
Daniel Yaneck Bénier har regisserat och filmat sagan om de gamla arbetarbostäderna:
- Det blev en film om Rö'kåkarna men också en film om Norrsundet, säger han.

Olle Hildingson
026- 15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons