Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya Bomhusskolan

/
  • Nästan dubbelt så många barn ska få plats i nuvarande Björsjöskolans lokaler när Tranmursbarnen flyttar in hösten 2008. Foto: Lasse Halvarsson, arkiv

GäVLE Barnen på Björsjöskolan och Tranmursskolan kommer inte att kunna gå kvar i samma klass med samma lärare och grupperna kommer att bli större. Den nya skolan i Bomhus kan heller inte erbjuda två parallella sätt att lära ut - en gemensam pedagogik och värdegrund ska nu arbetas fram av personalen i samarbete med föräldraråden.

Annons
En enkät delades ut till föräldrarna till de drygt 400 barn som sammanlagt går på Björsjö- och Tranmursskolan sedan nedläggningsbeslutet fattats.
Omkring 260 föräldrar svarade och berättade vad de önskar sig av den nya skolan.

Skolområdeschefen för Bomhus, Johan Rasmussen, leder arbetet inför den nya skolan och har sammanställt enkäten. Svaren kan delas in i tre olika kategorier av önskemål: pedagogik, värdegrund/trygghet och arbetsmiljö.
Några av svaren handlar om visioner: "Kreativ skola där inget är omöjligt".
Många andra är betydligt mer konkreta: "Max 20-25 elever i klasserna." "Bra anpassade lokaler". "Behålla befintliga klasser/lärare". "Utbildade, engagerade/motiverade lärare".
- Det kommer inte att gå att behålla klasserna som de ser ut i dag och det blir ett genomsnittligt antal av 25-27 elever i klasserna, svarar Rasmussen på önskemålen.

Många har skrivit att de vill att Björsjöskolans respektive Tranmursskolans pedagogik får finnas kvar i sin helhet. Så blir det inte, berättar Johan Rasmussen. Det står nu klart att den nya skolan kommer att bygga på en gemensam vision och pedagogik.
Det är främst i arbetet med det konceptet enkätsvaren kommer att bli en viktig plattform.
- Nu ska vi komma fram med ett gemensamt måldokument genom ingående diskussioner kring vad de två olika pedagogiska formerna egentligen står för. Idén är att personalen ska komma fram till ett gemensamt tänk, en gemensam värdegrund, säger han.

Personalen från de båda skolorna har delats in i sex tvärgrupper där man gemensamt ska komma fram till hur en nya skola ska arbeta och mot vilka mål. Grupperna träffas vid ett antal tillfällen fram till i februari.
Parallellt med arbetet med måldokumentet pågår arbetet med hur den fysiska miljön ska se ut.
Nästan dubbelt så många barn ska få plats i nuvarande Björsjöskolans lokaler när Tranmursbarnen flyttar in till hösten.
Skolgården ses över i samråd med Brynäs Bygg och Tekniska kontoret.

Under hösten räknar man också på hur många lärare som kommer att behövas i den nya skolan. Samtliga tjänster blir sökbara och de anställda på Björsjö och Tranmur får söka om precis som alla andra.
Elevråden från skolorna har också träffats. "Bra kamrater. Bra skolgård/uteleksaker. Ha fröknarna kvar. Nya skolmöbler. God mat.", står på elevernas önskelista. Elevråden kommer också att få vara med och ge förslag till vad den nya skolan ska heta.
Mycket arbete återstår alltså inför skolstarten 2008.
- Det är ett pilotprojekt. Jag lär mig något nytt varje dag och ser mycket positivt på mitt uppdrag, säger Johan Rasmussen.

Mer läsning

Annons