Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sparar du på elen

GÄVLE Dator och TV i stand by-läge, lampor som lyser i tomma rum. Varje dag slösas massor av el bort i Gävle.
Den här veckan genomför Gävle kommun en kampanj för att få folk att spara el. Men informationen om kampanjen har varit sparsam.

Annons
Elspararkampanjen inleds med Operation släckning i kväll klockan 19. Alla Gävlebor uppmanas att under två timmar släcka alla onödiga elapparater.
- Under kvällen är det bara industrier med skiftgång som är igång. Den mesta energin används av hushållen, så det bör göra ett tydligt utslag om många privatpersoner släcker lampor samtidigt, säger energirådgivaren Bengt Gustafsson.

Men frågan är hur många som kommer att släcka. Informationen om elsparveckan har bara gått ut som några sidor i reklambladet Gestrikemagasinet och på en hemsida. På kommunens medborgarkontor hade man i fredags fått en låda med elsparavtal som folk kan fylla i, men hade i övrigt inte någon information om vad elsparveckan innebär.
Men Bengt Gustafsson är optimist:
- Jag tror att vi har nått ut och att många kommer att delta. Det är ganska många som ringt mig och tyckt att det är bra att vi har en kampanj om det här. Det är ett sätt att hjälpa folk att spara pengar samtidigt som det är bra för miljön, säger Bengt Gustafsson.

Att släcka lampor i de rum där man inte vistas och att inte låta dator eller TV stå i stand by-läge är några av de knep man kan använda för att spara el och därmed också pengar.
- Jag brukar jämföra med en bil. Du låter ju inte motorn i bilen gå när du inte använder den. Varför ska datorn då vara igång när du inte använder den? säger Bengt Gustafsson.

- Det handlar om enkla saker. Men räknar man ihop vad man kan spara på nationell nivå så kan man man spara el från ett halv kärnkraftverk genom att släcka, säger han.
Trots att det förekommit energisparkampanjer i Sverige många gånger tidigare finns det mycket kvar att spara.
I Danmark använder hushållen bara två tredjedelar så mycket energi som vi gör. Och de lever ju ganska bra ändå, tycker jag.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons