Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagan om de påhittiga barnen i Hemlingby

/
  • Konstnären Mari Jäderberg Vasdekis har uppmuntrat barnen att skapa med händerna.
  • Fredrika Mårtensson-Netzén och Hedda Nyström i klass 2A har gjort en stol i papier-maché och hittat på en saga.
  • Utställningen lockade många föräldrar.
  • Om man tar på sig hatten och säger ett rimord så går det i uppfyllelse, förklarar Julia Lind och Nora Silverlie i klass 2B.

Det var en gång en skola med massor av barn som tyckte om sagor. En dag efter julafton kom en konstnär på besök och lärde barnen att bygga figurer i lera och papier-maché.

Annons

Veckorna gick och barnen hittade ständigt på nya roliga saker. Hattar, stolar, lådor och konstiga gubbar och en massa andra grejer fyllde snart lektionssalarna. Barnen fick nästan inte plats.

– Vi måste göra nå't, ropade en elev.

– Ja, vi ordnar vernissage till våren, föreslog en annan.

– Och bjuder alla föräldrar på fika, sa en tredje.

Sagt och gjort. Medan snön smälte spelade några av barnen in en stop motion-film med lerfigurer som skulle visas i matsalen.

Och undervisningen blev annorlunda. Plötsligt berättade barnen sagor för varandra nästan hela tiden, till och med på mattelektionerna.

Den roliga konstnären fortsatte att komma till skolan för att hjälpa barnen med utställningen. En dag var allting klart, grejerna bars ut på skolgården och föräldrarna fick se vad barnen hade gjort.

Alla var mycket glada och tackade snälla kulturrådet som hade gett massor av pengar till kommunen – för annars hade utställningen aldrig blivit av. Papier-maché-figurerna som inte gillade vatten var också tacksamma för att det inte regnade.

Mer läsning

Annons