Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagor för den uttråkade draken på Länsmuseet

/
  • Skrivarverkstad. Från vänster Elias, 8 år, Adam, 6 år, barnboksförfattaren Bareer Khalil och Ester, 10 år.
  • Skrivarverkstad. Från vänster Elias, 8 år, Adam, 6 år, barnboksförfattaren Bareer Khalil och Ester, 10 år.

Under hösten kan arabisktalande barn gå på skrivarverkstad på Länsmuseet. Ledare är Baree Khalil, barnboksförfattare från Syrien med åtta böcker bakom sig.

Annons

– Kul, tycker Elias, åtta år.

Han har med sig brorsan Adam, sex år, och tillsammans med Ester, tio år, skriver och ritar de på temat "sagor för den uttröttade draken".

Tomas Jakobsson, fotograf på Länsmuseet, berättar om Bareer Khalils vision.

– Han menar att alla kulturer har en relation till drakar, och det här är ett sätt för barn att berätta om sina egna kulturer. Tanken är att barnen ska reflektera över om draken är ond eller ond, han eller hon, bor i Sverige eller någon annanstans. Barnen ritar och skriver, så får vi se vad som växer fram under processen.

Innan de kommer i gång just den här fredagen är det en språkbarriär som måste rivas. Adam och Elias har marockanska rötter, och Ester kommer från Syrien. Det betyder att de pratar olika dialekter av arabiska.

– Mamma, vad heter känguru på arabiska? Frågar Elias.

Men mamma Fatima Ait Si Ali Nilsson som tittar på tillsammans med Esters mamma Amina Qarajoul kommer inte på vilket djur han menar. Så Elias ritar en känguru, som kanske ser ut lite som en drake, och sedan kommer han på det.

– Kanghar!

Fatima Ait Si Ali Nilsson tycker att skrivarverkstaden är ett bra sätt att öva på språket.

– Svenskan har de runt sig hela tiden, men hemma pratar jag bara arabiska med barnen. När vi åker till mormor och morfar i Marocko är det viktigt att de kan sitt språk, säger hon.

Ytterligare åtta tillfällen med skrivarverkstad är planerade under året, och alla arabisktalande barn mellan sju och tretton år kan komma. Mer info finns på Länsmuseets Facebooksida.

Mer läsning

Annons