Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se så snurrigt, de väljer kyla före värme

/
  • Majken Olsson, 8 år, från Sandviken gör sig redo för isen.
  • Giulia Pino, 15 år, och Gabriella Scholar, 14 år, trivs på konståkningslägret i Valbo trots att de tvingas vara inne i kylan när sommarvärmen äntligen kommit utanför ishallen.
  • Rebecca Cederhage, 13 år, ska åka till Minnesota och tävla i en stor amerikansk konståkningstävling för ungdomar i augusti.
  • Astrid Olsson och Elin Olsson hade roligt på isen.

Medan de flesta njuter av sommarvärmen har ett 40-tal tjejer från hela länet valt att tillbringa veckan i ishallen i Valbo. Stenhård träning står på programmet för konståkningstjejerna.

Annons

Tjejerna är indelade i grupper efter hur skickliga de är. När GD kommer till ishallen i Valbo är det mellangruppen som tränar.

Totalt blir det minst två–tre pass för tjejerna varje dag. Men flera av de äldre tjejerna kör fyra–fem pass om dagen. Dessutom är det dans och koreografiträning och styrke- och konditionsträning på barmark.

– Några av de yngre brukar hinna gå och bada på kvällarna men de äldre vill mest bara vila när de inte tränar, berättar Gunilla Nordström, ordförande i Gävle Konståkningsklubb.

Det är ingen som hymlar om att det är ett träningsläger det handlar om. Gunilla Nordström berättar att vissa tjejer ägnar hela sommaren åt att åka på olika träningsläger runtom i landet för att vässa formen inför höstens tävlingar. På lägret i Gävle deltar 40 tjejer i åldrarna 10–17 år, hälften kommer från Gävletrakten.

Inne i ishallen möts vi av kylan och koncentrerade konståkare. Alla drömmer dock inte om att bli proffs och tjäna stora pengar på sin sport.

– Jag tränar för skojs skull och för att träffa kompisar, säger Giulia Pino, 15 år, från Gävle.

Kompisen Gabriella Sholars, 14, är däremot lite sugen på att bli så bra att hon kan kvalificera sig för OS någon gång i framtiden.

– Tävlingar är det roligaste, säger hon.

En som redan i augusti får prova på att delta i en stor tävling är Rebecca Cederhage, 13 år. Hon ska åka till Minnesota för att delta i ”Showscate nationals” en stor nationell ungdomstävling i USA. Hon har nyss kommit hem till Gävle efter att ha bott med familjen i USA i två år. Träningslägret i Valbo är hennes uppladdning inför tävlingen i augusti.

– Det känns lite ovant att vara här eftersom åkstilen är lite annorlunda här än i USA, berättar hon innan hon ger sig ut på isen igen.

”Några av de yngre brukar hinna gå och bada på kvällarna men de äldre vill mest bara vila.”

”Det känns lite ovant att vara här eftersom åkstilen är lite annorlunda här än i USA.”

Rebecca Cederhage

Mer läsning

Annons