Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ om varför vissa tåg inte tar rullstolar

/

Gävlebon Lars-Göran Wadén nekades att åka med tåget för att han var rullstolsburen och anmälde därför SJ till Diskrimineringsombudsmannen (DO), något GD tidigare har berättat om. Nu svarar SJ på kritiken.

Annons

Det var efter att SJ:s verkstadskapacitet för de modernare tågen tillfälligt försvann som tågbolaget satte in äldre tåg på vissa avgångar mellan Gävle och Stockholm.

– Vi är ledsna och beklagar att det finns fordon i Sverige och Europa som tillverkades i en tid då man inte hade allas tillgänglighet för ögonen, säger Jonas Nilsson, ansvarig för samhällskontakter på SJ.

Vart efter SJ har ekonomiska möjligheter kommer de att byta ut de gamla tåg som fortfarande används. SJ har de senaste åtta åren tillfört 60 nya motorvagnståg, varav 40 stycken är dubbeldäckare och 20 stycken är SJ3000-tåg. Men att bygga om de äldre tågen är inte aktuellt.

– De är inte många de där fordonen och vi har bedömt att det inte är ekonomisk möjligt att bygga om de tågen för att tillgänglighetsanpassa dem bättre. Det bästa vi kan göra är att vända blicken framåt och byta in så många motorvagnsfordon som möjligt, säger Jonas Nilsson.

På sträckan Gävle-Stockholm använder SJ åtta moderna tåg och fyra äldre tåg vilket blir innebär att ungefär varannan avgång körs med tåg som inte är tillgänglighetsanpassade.

– Vi har fått fordonsgodkännande för de här fordonen. Det är en EU-förordning som säger att fordon som är byggda före den här förordningen är undantagna från reglerna, säger han.

Ni har alltså lagstiftningen på er sida?

– Lagen är inte testad ännu, det får ju DO pröva. Men vi har fordonsgodkännande från transportstyrelsen. Men det viktigaste för oss är att vi ska komma i en sådan ekonomisk situation att vi kan byta in och få så många tillgängliga fordon som möjligt, säger Jonas Nilsson.

Men SJ räknar med att åter ha verkstadskapacitet till nästa år vilket kommer innebära att man kan köra nyare tåg på fler avgångar till och från Gävle.

LÄS MER: SJ DO-anmält för att ha nekat rullstolsburen passagerare att åka

Mer läsning

Annons