Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset får operera fler

GÄVLE Strejkdrabbade Gävle sjukhus kommer att kunna operera mer i nästa vecka. Landstinget har fått dispens att sätta in ytterligare ett operationslag och därmed utföra bland annat cancer- och kärloperationer.

Annons
Sedan i måndags går operationsverksamheten i Gävle på sparlåga. Vårdförbundets strejk gör att endast akuta och andra högt prioriterade operationer har kunnat utföras.
Hittills har sjukhuset klarat situationen relativt väl. Men inför nästa vecka har landstinget begärt och fått dispens för att kunna sätta in ytterligare ett operationslag.
- Vi har ett betydande antal operationer som inte kan skjutas fram utan som måste utföras i nästa vecka, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare inom division operation.
Det handlar bland annat om canceroperationer, kärloperationer och planerade kejsarsnitt. Däremot är det fortfarande stopp för lägre prioriterade ingrepp, till exempel bråck- och galloperationer. De patienter som varit inbokade för sådana operationer har informerats om att operationen skjutits upp på obestämd tid.
- Vi kan i dagsläget inte säga när dessa operationer kan bli av. Det är något vi får börja planera för när konflikten är över, säger Lars-Göran Holtby.
Med anledning av strejken har landstinget under lördag och söndag förstärkt familjeläkarjourerna och telefonväxeln. Detta som en beredskap för att kunna ta emot och ge råd till patienter som under strejkveckan inte kunnat komma fram på telefon eller väntat med att söka vård.
- Det är ju troligt att många som hade tänkt ta kontakt med oss har valt att avvakta några dagar, säger Berit Fredricsson, chef för division primärvård.

Mer läsning

Annons