Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skåda flödet i en öppen ateljé

/
  • Rikard Arvizu Johansson har på inga sätt målat in sig i ett hörn i sin ateljé. Inte heller målar han rondellhundar, fast han är granne med en rondell.   Stilen han har nu har han jobbat fram under de senaste fyra åren. Arvizu kommer från Rikards mexikanska hustru.
  • ”Det vardagliga” här titeln.
  • Det senaste projektet.

Oljemåleri med kalla färger och ljuspunkter i Neapel-gult. Nästan helt utan människor. Det kan du förvänta dig av Rikard Arvizu Johanssons öppna ateljé och vernissage 4-5 april under Påskrundan i Porslinsfabriken.

Annons

Den omisskännliga starka doften av färg möter en i Rikard Arvizu Johanssons ateljé inne på Porslinsfabriken på Söder. En träbyggnad där det som hörs, tidigare gjordes porslin från 1910. Ateljén är välstädad, inte som man tänker sig – kaotiskt färgstänk överallt. Rikards favorit är att sitta här kvällstid, när de andra i huset gått hem. Det känns logiskt då hans tavlor ofta utspelar sig nattetid. Soberheten accentueras av den kringliggande verksamheten i Porslinsfabriken som är ett företagshotell.Från fönstret har vi utsikt över en rondell och ett gatukök.

I rummet bredvid ateljén där Rikard ska ställa ut sju helt nya alster nästa helg, ligger provplagg framme från ett av företagen i huset. Affärsutvecklaren Johan Dahl blickar ner på en från en pappersdocka.

Rikard har haft ateljén i drygt tre år. Han åkte förbi en dag och såg att lokaler hyrdes ut och ringde helt sonika. Sedan dess har det blivit en handfull öppna ateljéer och även externa utställningar, som i höstas på Galleri Majoo, där han bland annat hade premiär för den pampiga ”Dubrovnik”.

Tidigare har Rikard även ställt ut på Galleri Erik Axl Sund i Stockholm, hemmet för deckarduon med Gävlerötter med samma namn.

När han hade ateljén öppen i slutet av februari tillsammans med vapendragaren Mårten Tollin, som han även planerar en ny utställning med framöver, kom över hundra personer under två dagar. Inte minst gladdes Rikard över att det kom folk som han inte hade någon koppling till.

– Av folk man känner blir omdömet om min konst gärna lite vinklat.

Under den årligen återkommande Konstrundan, 4-5 april, öppnar Rikard sin ateljé för första gången under den årliga konstbegivenheten i påsktid.

Rikard växte upp i Hille med graffiti och akryl. Under gymnasietiden på Polhemsskolan var konstnären Johan Thunberg hans bildlärare. Han drabbades av oljemåleriet först i 20-årsåldern då han deltog i konstgruppen på Kulturhus Lätting, som då under slutet av 90-talet, höll till på Alderholmen. Där inspirerades han även av en målarkurs hos Pär Kock. Sedan har han gått Konstskolan i Gävle.

Stilmässigt jobbar Rikard huvudsakligen med olja. Gärna kalla färger, som balanseras av små Neapel-gula ljusglimtar. Sällan ser vi människor på tavlorna.

– Människor i naturmiljöer förstör så mycket. Natur ska få vara natur.

Som vår sammanställning här bredvid visar, finns det många andra konstutställningar att ta del av under påsken. Rikard vill inte tipsa om någon speciell utan tycker man ska se så mycket man kan.

– Har man chansen att insupa all Gävles konst under en helg, får man ta den tycker jag.

Förutom konsten jobbar Rikard halvtid som administratör på Samhällsbyggnad Gävle. Under slutet av 2014 och början av året har hans tavlor börjat sälja bra – han är inne i ett positivt flöde just nu. Verken går även att köpa under Konstrundan – den dyraste är på 10 000 kronor.

– Jag har en väldig glädje i att måla och det tror jag kommer tillbaka i konsten. Jag vill inte böja mig för marknaden eller vad som är trendigt. Jag kör på mitt eget vis.

Mer läsning

Annons