Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot utbyggnadsplaner

I veckan löpte chansen att lämna synpunkter på detaljplaneförslaget för Furuviks camping ut.
Medan länsstyrelsen gett utbyggnadsplanerna tummen upp riktar framförallt Naturskyddsföreningen skarp kritik mot förslaget.

Annons

Flera instanser och grannar har kommit med synpunkter på detaljplanen, som innebär att den nya campingplatsen öster om Sandvik i Furuvik ska rymma bland annat 150 husvagnsplatser, tio safaritält och tio uthyrningsstugor.

Naturskyddsföreningens viktigaste invändning är att ett orört skogsområde med 180-åriga tallar kommer att exploateras, samtidigt som en orörd strandremsa utanför det nya campingområdet kommer att göras mer eller mindre otillgängligt för besökare.

– Det handlar om orörd natur som det inte går att återskapa inom rimlig tid. Orörda strandytor finns knappast kvar i Gävleborgs län där stränderna är väldigt mycket utbyggda. Men tyvärr är det så att den biologiska mångfalden ofta får ge vika för ekonomiska intressen, säger föreningsordföranden Per-Olof Erickson.

Naturskyddsföreningen stödjer i stället ett alternativt förslag som innebär att campingområdet utökas på sin nuvarande plats, en lösning som Per-Olof Erickson betraktar som en kompromiss mellan de olika intressena.

Petter Jonegård, planchef på Bygg- och miljökontoret, har en annan syn på saken.

– Från kommunens sida ser vi detta som en viktig möjlighet till tillväxt för Furuvik, och det finns ju ett stort allmänintresse även i det. Vi kommer nu att sammanställa de yttranden som inkommit och göra ett nytt utlåtande. Det troliga är att planen sedan antas utifrån de justeringar som gjorts, säger han.

Men Naturskyddsföreningen är inte beredd att ge upp än.

– Det är risk för att vi kommer att överklaga så långt det är möjligt. Vi har vunnit flera tidigare överklaganden om strandskyddsdispenser, säger Per-Olof Erickson.

I förra veckan sa dock regeringen ja till detaljplanen för konferensanläggningen vid Furuviks brygga, trots invändningarna om strandskyddet i området.

Mer läsning

Annons