Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan får inte flytta

GÄVLE Friskolan Skeppsakademin får inte byta huvudman och flytta verksamheten till Oxelösund.
Det har Skolverket nu bestämt.
- Vi har framförallt tagit hänsyn till eleverna, säger handläggaren Patrik Levin.

Annons

Det var i april som Patric Johansson, ägare av Fårösunds Skeppsakademi AB, och Tapio Kantokoski, chef för Utvecklingscenter friskola, skickade in en gemensam skrivelse till Skolverket. Där ansökte de om att skolan skulle få byta huvudman och utbildningsort till Oxelösund, där Tapio Kantokoski redan i dag driver en friskola.
Men när planerna blev kända på skolan i Gävle startade en våg av protester. Majoriteten av eleverna och deras föräldrar skrev under brev till Skolverket där de motsatte sig en flytt till Oxelösund.
Och påtryckningarna hade uppenbarligen effekt, för i veckan beslutade myndigheten att säga nej till Patric Johansson och Tapio Kantokoskis ansökan.
- Framförallt har vi tittat på elevperspektivet. De flesta kommer från Sandviken och Gävle och har ansökt och antagits till en skola i området. Oxelösund ligger 30 mil bort, säger Patrik Levin.

Genom att avslå ansökan om en verksamhetsflytt blev det också naturligt att säga nej till att låta skolan byta huvudman.
- Frågorna hängde ihop eftersom Tapio Kantokoski aldrig har haft som avsikt att driva skolan vidare i Gävle.
Lisa Kvarnlöf, biträdande rektor på Skeppsakademin, blir glad när hon får höra beslutet.
- Skolverket har lyssnat på eleverna och det är verkligen superskönt, säger hon.

Men framtiden för Skeppsakademin är ändå osäker. Bolaget har stora skulder som bland annat lett till att eleverna får klara sig utan skolmat under terminens sista veckor.
Lisa Kvarnlöf och två kollegor vill köpa skolan av Patric Johansson och driva den vidare i Gävle. Men än så länge har parterna inte kunnat enas om priset och risken finns att skolan i stället läggs ner helt.
- Skolverkets beslut känns som en öppning för oss. Eleverna vet att vi kämpar för att behålla skolan, men vi har inga besked att ge dem, säger Lisa Kvarnlöf.
GD har sökt Skeppsakademins ägare Patric Johansson för en kommentar, men har inte lyckats att nå honom.
Tapio Kantokoski vill inte uttala sig för tidningen förrän han har sett ett skriftligt beslut från Skolverket.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons