Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjuppropet glädjer Halima

/

Hijabuppropet – som visar sitt stöd för slöjbärande kvinnor – har väckt debatt.

– Stödet gör mig rörd, säger Halima Ali Hussein, 22 år, i Gävle.

Annons

Hon är van att få glåpord på stan för sin huvudbonad.

Hijabuppropet har startat till följd av ett misshandelsfall i Farsta i fredags. En gravid kvinna slogs ner, enligt offret själv på grund av att hon bar slöja.

Händelsen väckte starka reaktioner och i början av veckan publicerade Aftonbladet ett debattinlägg av fem kvinnor som uppmanade sina medsystrar – religiösa som icke-religiösa – att under en dag bära slöja. Detta för att visa solidaritet med alla muslimska kvinnor som får utstå våld och trakasserier på grund av att de valt att dölja hårt med slöja.

Gävlebon Halima Ali Hussein och hennes beslöjade vänner har följt debatten och sett bilderna som dykt upp på sociala medier. Hon är rörd över stödet.

– Misshandelsfallet är ett stort kliv bakåt. Det är ändå år 2013. Att det skedde i Stockholm skrämmer mig, det hade varit mindre förvånande om det skett i en småstad med liten erfarenhet av invandrare, säger Halima Ali Hussein.

Hon har själv burit slöja sedan tidiga tonåren och har fått höra en hel del glåpord genom åren. Som yngre kunde hon tycka att det var jobbigt, men nu skakar hon av sig kommentarerna på ett annat sätt.

– På fredagar när vi ska till moskén och det är många med slöja på bussarna kan man höra kommentarer i stil med "Är det påsk nu?" eller "Där kommer påskkärringarna", säger hon.

Kritikerna till uppropet menar att slöjan är ett uttryck för kvinnoförtryck, därför är det fel att visa sitt stöd för den. Men Halima Ali Hussein håller inte med. Visst finns det kvinnor som tvingas bära slöja, men den absoluta majoriteten har valt det av egen fri vilja, menar hon.

Att även icke-muslimer tagit på sig slöjor och lagt upp bilder på bland annat instagram och twitter har gjort henne stärkt.

– Att man ger oss det stödet gör mig väldigt rörd. Det är så samhället ska se ut, att man bryr sig om varandra, säger hon.

....................

Halima Ali Hussein var under 2012 involverad i ett tv-projekt i samarbete med kulturhuset Lättings i Gävle. Resultatet blev modeprogram för just slöjbärare. .

Mer läsning

Annons