Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtor var infarkt

GÄVLE Hjärtinfarkten togs för muskelsmärtor.
Socialstyrelsen ska nu granska vad landstinget gör åt läkarbristen på hälsocentralerna.

Annons
En man i 65-årsåldern sökte hjälp på hälsocentralen för tryck över bröstet och kramp i luftrören, diffusa symptom som läkaren, inhyrd från ett bemanningsföretag, bedömde kom från musklerna och inte hjärtat. Mannen ville också ha hjälp för sin prostata.

När mannen inte blev bättre sökte han hjälp igen och blev den här gången av en annan inhyrd läkare skickad till Gävle sjukhus där hjärtinfarkt konstaterades. Sjukhuset anmälde den missade diagnosen till socialstyrelsen enligt lex Maria.
Efter att ha tittat på vad som hänt anser socialstyrelsen att den första läkaren inte gjorde en tillräckligt noggrann undersökning med riskprofil och kontroll av hjärta, blodtryck och EKG.
Tidigare har Socialstyrelsen fått flera andra lex Mariaanmälningar där bristen på ordinarie familjeläkare spelat in. Lex Mariaanmälningar görs när patienter skadas allvarligt eller har riskerat att göra det. För ett år sedan krävde socialstyrelsen en riskanalys av landstinget och nu ska man återigen granska vad primärvården gör för att få bukt med bristen på familjeläkare.

Landstinget ställer numera kompetenskrav på uthyrningsföretagen efter att tidigare ha tyckt att det ibland kom vikarier med ojämn eller bristande kompetens. Det finns också ett introduktionspaket på hälsocentralerna, men på grund av läkarbristen kan vikarierna inte få någon handledning av kollegor.
I samband med att landstinget anmälde den missade hjärtinfarkten i februari sa chefsläkare Ulf Nordin att han inte såg några medicinska risker med situationen för närvarande.

Mer läsning

Annons