Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan äppelstriden i Gävle avgöras – men frågan splittrar nya alliansstyret

/

Snart kan den långa striden om det uppmärksammade äppelträdet i Sofiaparken avgöras. Men frågan splittrar alliansen som styr Gävle sedan årsskiftet. Kommunalrådet Helene Åkerlind, L, hoppas få stöd av oppositionen för att rädda trädet.

Annons

I november gav mark- och miljödomstolen klartecken till de radhus med tillhörande garage som planerats i Sofiaparken där äppelträdet står. Men som Gefle Dagblad berättat så överklagade Naturskyddsföreningen domen till mark- och miljööverdomstolen. Bygglovet har därför ännu inte vunnit laga kraft.

Läs mer: Äppelträdsdomen överklagas igen – nu får alliansen ärva den omstridda frågan av de rödgröna

För att mark- och miljööverdomstolen ska ta upp ärendet till prövning så krävs först så kallat prövningstillstånd. Besked om det väntas komma inom en månad. Om domstolen nekar prövningstillstånd får byggherren rätt att bygga.

Men frågan är politiskt omstridd och splittrar alliansen som styr Gävle kommun sedan årsskiftet.

I Gefle Dagblads valsatsning "Kan du lova?" svarade L och C ja på frågan om de lovar att göra vad de kan för att försöka rädda Sofiaparken, medan M och KD svarade nej.

Hela oppositionen bestående av S, V, MP och SD svarade däremot ja. Det finns därmed en bred majoritet för att försöka rädda parken. Men frågan är till vilket pris.

Enligt Lennart Emretsson, markstrateg på kommunen, har byggherren erbjudits annan mark att bygga på i Lindbacka nära golfbanorna, men tackat nej till det.

– Sofiaparken är ett läge som byggherren vill jobba vidare med och det kan man förstå, det finns inget motsvarande läge mitt i stan, säger han.

Läs mer: Så svarade partierna på frågan om äppelträdet i Gefle Dagblads valsatsning "Kan du lova?"

Läs mer: Dom ger klartecken för radhusbygge – äppelträdet kan kapas

I dagsläget för kommunen inga diskussioner med byggherren om att köpa tillbaka tomten och ge ekonomisk kompensation.

– Byggherren skulle ha ett väldigt bra förhandlingsläge om mark- och miljööverdomstolen ger klartecken, konstaterar Lennart Emretsson.

Men Helene Åkerlind, L, vice ordförande i kommunstyrelsen, har inte gett upp hoppet om att rädda trädet. Hennes parti har länge stridit för att Gävles grönområden ska bevaras.

– Det nationella engagemang som äppelträdet rönt visar att det är viktigt att bevara. Visst ska vi bygga bostäder, men det är bättre att bygga på höjden än i de små gröna oaser som finns i staden, säger hon.

Men vad säger dina allianskollegor?

– För oss är det viktigast hur S ställer sig. Jörgen Edsvik (kommunalråd i opposition för S) har ju tydligt lovat att göra vad han kan för att rädda parken, säger Helene Åkerlind.

Men det finns en gräns för vad det får kosta, medger hon.

– Om det kostar 100 miljoner kronor är det ju inte rimligt. Men jag tror fortfarande att det går att hitta andra tomter som vi kan erbjuda byggherren. Vi måste ha dialog om det, säger hon.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons