Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder ledde till knivbråk

/
  • Efter misshandelsfallen i onsdags har lugnet lagt sig över Steneberg. - Men det behövs fler lärare i korridorerna om det ska fortsätta så, säger Timo Långström. Baraa Alsamawi, till höger, håller med. Foto: Lasse Wigert

GÄVLE På fredagen hade lugnet lagt sig över Stenebergsskolan. - I dag har det varit en vanlig lugn dag, säger Baraa Alsamawi. - Men det behövs fler lärare i korridorerna om det ska fortsätta så, säger Timo Långström.

Annons
De senaste veckorna har det varit en orolig stämning på Stenebergsskolan. I onsdags urartade situationen då två elever vid olika tillfällen misshandlades av jämnåriga Stenebergselever. Enligt Baraa Alsamawi är det stölder som orsakat bråken.
- Ett av bråken började med att någon bröt upp ett skåp och snodde en freestyle. Sen spårade det ur, säger han.

Baraas kamrat, som själv varit inblandad i bråken, berättar att han brukar beväpna sig med kniv i skolan.
- Jag känner mig osäker. Tidigare i veckan hamnade jag i ett bråk och då var det en kille som tog upp kniv och då tog jag upp min kniv.
Enligt kamraten gick det då förbi en lärare som inte avväpnade någon av eleverna.
- Men det har varit jättelugnt de sista två dagarna, säger Timo Långström.

Efter onsdagen har skolan har fått förstärkning i form av en sjuksköterska och en kurator.
- Det kan nog bli lite bättre när de är här, säger Timo men varken han eller Baraa kommer att prata med dem.
- Jag gillar inte att prata, det är bättre att hålla saker och ting för sig själv, säger Baraa Alsamawi.
För att bråken ska avvärjas tror Baraa och Timo att det krävs fler lärare eller vuxna i korridorerna som dels kan hindra bråk och dels förhindra stölder.

Enligt Stenebergsskolans rektor Johnny Söderström beror bråken i skolan delvis på att några av eleverna tagit med sig konflikter från fritiden in i skolans lokaler.
Han säger att det handlar om samma ungdomar som under våren orsakat oro på Brynäs. Flera brynäsbor har anmält att de blivit trakasserade och det har förekommit vandalisering och klotter.
- Det finns inget att göra, det är därför det har blivit så här, säger Baraa Alsamawi.
Gavlegårdarna har dragit ihop pengar som möjliggjort det för fritidsgården Brynjan att ha öppet på helgerna i hopp om att det ska lösa problemen.
- Det kommer inte att räcka. Om det ska fungera måste Brynjan anordna fler aktiviteter, fler saker att göra, säger Timo Långström.

Daniel Siksjö
026-15 96 30
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons