Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp i tågtrafiken i helgen

GÄVLE Stora banarbeten norr och söder om Gävle kommer att försena tågtrafiken i helgen.
Många tåg är också inställda eller blir ersatta med buss.

Annons
All tågtrafik mellan Gävle och Uppsala stoppas från kvart i två i morgon eftermiddag till strax före halv två på söndag eftermiddag. Knappt 30 tåg ställs in och drygt 60 tåg går en annan väg eller ersätts med buss med förseningar som följd.

X2000-tågen beräknas till exempel enligt SJ:s hemsida bli 45 minuter försenade till Stockholm och Arlanda.
Connex räknar på sin hemsida med marginella förseningar till slutstationen för norrgående tåg och de södergående tågen beräknas bli en timme sena till slutdestinationen.
Tre banarbeten ska ske under tågstoppet. Mellan Skutskär och Älvkarleö ska den nya delen av dubbelspåret tas i drift. Där ska sedan tågen gå medan man rustar upp det gamla spåret. Mellan Bomansberget och Furuvik ska signaler kopplas in och en plankorsning tas bort. Här tas det nya spåret i drift först i slutet av oktober och då börjar arbetet med att förstärka det gamla spåret. Sedan dröjer det till hösten 2005 innan dubbelspåret är klart.
Norr om gamla Uppsala, i Samnan, ska ett extraspår tas i drift där tågtrafiken sedan ska gå medan man gör en planskild korsning för järnvägen och den nya E4.

Norr om Gävle, mellan Söderhamn och Vallvik, ska dåliga sliprar bytas ut. Det görs nattetid då spåret stängs under tio timmar. Två av X-Trafiks tåg ersätts därför med buss på fredag morgon.
Jonas Westlund, trafikplaneringschef på Banverkets pressjour i mellersta regionen, säger att de brukar försöka planera in stora arbeten så att de ska passa bygget, resenärerna och godstrafiken. Kristi himmelfärdshelgen börjar och slutar med stora resdagar, men dagarna däremellan brukar vara lugnare.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons