Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressad personal glömde ge medicin

GÄVLE En kvinna som vårdades på ett korttidsboende i Gävle fick inte den medicin hon skulle ha under fem dagar.

Annons
Enligt socialstyrelsen har patientsäkerheten varit hotad, bland annat på grund av en stressig arbetssituation för sjuksköterskorna på korttidsboendet.

Kvinnan vistades på korttidsboendet i väntan på en plats på särskilt boende. Hon behandlades bland annat med blodförtunnande medel, men den medicinen fick hon inte under fem dagar. När misstaget upptäcktes kontaktade sjuksköterskan läkare, som ordinerade injektioner med blodförtunnande medel.
Personalen gjorde en egen anmälan till Socialstyrelsen som konstaterar att personalen har en stressig arbetssituation. Dessutom fungerar inte samverkan mellan sjukhuset och kommunen tillfredsställande.

Efter händelsen har korttidsboendet utarbetat nya rutiner för hanteringen av blodförtunnande medicin och dessutom gått igenom samtliga rutiner på korttidsboendet. Sjuksköterskorna har också fått möjlighet till avlastning genom att sköterskor på andra enheter kan ta över en del av arbetsuppgifterna.
Socialstyrelsen vill ta del av de nya rutinerna och begär också att kommunen gör en riskanalys av sjuksköterskornas arbetssituation, och redovisar vilka åtgärder som vidtagits.

Mer läsning

Annons