Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strippklubbar, Palmemord och GD som består

/


I de förändrade vanornas tid kämpar de traditionella medierna med att upprätthålla sin relevans. Det är inte alltid lätt för en något stukad hundratjugoåring att höras och synas i bruset.

Annons

Mycket av den trovärdighet som Gefle Dagblad tillskansat sig genom åren är alltjämt vid god vigör, tidningen är något att hålla i handen och koppla till nuet, en slags livskänsla. Men rollen som ensam bärare av nyheter är radikalt förändrad.

Det fanns en tid när tilltron till tidningen var närmast obegränsad. Ett exempel var den årliga frågetävlingen för unga organiserade nykterister på höstarna. Under en veckas tid gick telefonen varm: Vem besegrade Napoleon vid Waterloo? Hur långt är det till solen? Vad heter Jerry Williams egentligen? De unga vetgiriga ringde tidningen – att slå i böckerna tog för lång tid.

– Står det i tidningen så är det välan sant, som Hasse och Tage sketchade med en allvarlig underton.

Den uppfattningen hade nog också många Gävlebor när en reporter på Gefle Dagblad en gång försökte förklara det här med datumparkering. Det blev fel första dagen. Men rättelsen dagen därpå var inte heller korrekt. Först tredje dagen blev det någorlunda rätt. Förvirringen som haft stadens gator i sitt grepp kunde avta och trafiken i Gävle åter börja flyta.

Fram till 1979 hade Gefle Dagblad annonser på förstasidan. På den tiden fanns etablissemang i staden som skulle betecknas som rätt ekivoka. I Hemsta, ungefär där Kunskapsskolan ligger i dag, fanns en gummiverkstad på vars övervåning en klubb med striptease härbärgerade. En lördagsmorgon blev dåvarande chefredaktören uppringd av en arg läsare, en kantor i en stadens kyrkor.

– Hur kan redaktören förklara att mitt namn står med i annonsen för den här strippklubben?

Det kunde förstås inte redaktören (förmodligen hade någon glad typ på natten velat skoja), men han lovade omedelbart en rättelse.

Nästa dag, var kantorn ännu mer upprörd. Rättelsen gjorde allt värre.

Kantor XX stod inte för underhållningen i lördags, vilket vi härmed beklagar.

Ytterligare några dagar, kantorn i telefonen, nu helt förtvivlad.

– Nu har jag fått strippklubbens elräkning också. Elverket såg annonsen och mitt namn var det enda de hade att ta till. Hur ska jag ta mig ur det här?

En betydligt allvarligare bekräftelse stod Gefle Dagblad för en tidig marsmorgon i Forsbacka 1986. Ett ensamt tidningsbud pulsade omkring för att dela ut tidningen till prenumeranterna. Hon hade hört något om ett attentat på Sveriges statsminister. Förmodligen kände hon till det unika avbrott som riksradion gjort i nattsändningarna. Men det var först när hon vek upp tidningens förstasida och såg rubriken som hon förstod att allt var sant.

PALME MÖRDAD.

Det fanns inga tvivel när det stod i Gefle Dagblad.

Stadens och bygdens tidning. Redigeras i nykter och liberal anda. En stolt och rentav smått löjeväckande forntida paroll, men också en utfästelse om integritet och betydelse som alltid kunnat förknippas med Gefle Dagblad.

Om inte tidningen bildat opinion hade Sjömanskyrkan rivits och givit plats för en ringväg runt Gävle. Resterna av de storslagna politiska idéerna kan ses på Nordost, ett stenkast från tidningens tryckeri, en boulevard som slutar i tomma intet.

1895. Samma år som Gefle Dagblad kom ut med sitt första nummer ordnade bröderna Lumière den första allmänna visningen av rörliga bilder. En tillfällighet som ser ut som en tanke när vi nu välkomnar du nya sköna, men outgrundliga, medievärld där Gefle Dagblad i allt större utsträckning möter sina läsare i ett rörligare format.

Varje dag, dygnet runt.

Åren går, men GD består.

Mer läsning

Annons