Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrater släpps in i kyrkan

GÄVLE Sverigedemokraterna tillåts att ha interna valmöten i St Ansgars hus i Gävle.
Det beslutade ett enigt kyrkoråd på gårdagens sammanträde.

Annons
Sverigedemokraterna ställer i år för första gången upp i valet till Gävles samfällda kyrkofullmäktige. När de för cirka en månad sedan hyrde ett rum i St Ansgars hus för ett möte inför valet reagerade många, både i och utanför församlingen.
Kyrkorådet enades då om att se över sin uthyrningspolicy.
I går sammanträdde rådet och kom fram till att Sverigedemokraterna ska få hyra lokalen för interna möten i St Ansgars hus, precis som alla andra partier som är registrerade för att delta i kyrkovalet.

Det förekom en del diskussioner innan rådet kom fram till sitt beslut.
- Men när vi väl röstade var alla eniga om att vi inte kan låta ett parti styra om vi ska hyra ut lokalen. Alla partier ska behandlas lika och därför särbehandlar vi inte Sverige Demokraterna, säger Thomas Erixon, kyrkoherde i Heliga Trefaldighets församling.
- Jag sympatiserar inte med Sverigedemokraterna. De har ett dunkelt partiprogram med främlingsfientlighet som inte är förenligt med den kristna livssynen, säger han.
- Men vi löser inget genom att förbjuda dem att hyra en lokal. Vi får bekämpa dem i öppna samtal och debatter. I slutänden är det upp till alla som tillhör kyrkan att avgöra vilka som ska vara förtroendevalda. Det är där vi måste ta vårt ansvar och rösta, säger Thomas Erixon.
Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons