Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrar slagna och sparkade

Styvmodern brukade tvinga den yngre systern att stå på ett ben med armarna uppsträckta. En gång började hon blöda näsblod, men tvingades stå kvar utan att kunna stoppa det. Ibland tvingades hon sitta still på köksgolvet till långt in på natten. Pappan slog och sparkade båda systrarna.

Annons

Nu åtalas Gävleparet. Båda förnekar brott och hävdar att misshandeln varit en del av systrarnas uppfostran.
De tonåriga systrarna flyttade till sin pappa och hans sambo i Gävle våren 2008 efter att ha bott hos sin mamma. Då började terrorn.
Oftast drabbades den yngre flickan, som är i nedre tonåren. Styvmodern är åtalad för att ha misshandlat och kränkt flickan på en rad olika sätt. Det har dels handlat om ren misshandel som slag och sparkar, ibland när flickan låg ned. Men hon har även använt sig av metoder som att tvinga flickan att under en längre tid stå på ett ben eller göra ett stort antal armhävningar.
Flera gånger har flickan inte fått gå och lägga sig på kvällen utan tvingats vara vaken genom att sitta still på köksgolvet på natten. Hon har även använt sig av en träpinne för att slå flickan.
Pappan har sparkat och slagit båda barnen, med eller utan träpinne. Han har även tvingat den yngre flickan att stå på ett ben med armarna uppsträckta vänd mot en vägg för att efteråt slå henne i ansiktet.
Paret sitter häktade sedan mitten av november. De åtalas nu för grov fridskränkning av den ena systern och pappan även för misshandel av den andra. Nu riskerar de båda fängelse i minst sex månader och högst sex år.
Rubriceringen grov fridskränkning innebär att det rör sig om flera fall av misshandel och hot under en längre period. I det äldre syskonets fall finns än så länge endast misstankar om ett fall av misshandel vid något tillfälle under september eller oktober i år.
Misstankarna mot paret väcktes när barnen för några veckor sedan till slut berättade för människor i sin omgivning vad de utsattes för hemma. Socialtjänsten kopplades in, föräldrarna anhölls i sin frånvaro och greps sedan samma kväll. Barnen fick snabbt ett eget målsägandebiträde. Det är osäkert om de kommer att behöva möta pappan och hans sambo vid rättegången.

Mer läsning

Annons