Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tafsare ett allt större problem på krogen

/
  • Thomas Haaranen säger att tafsandet är ett växande problem på krogen.

Thomas Haaranen har jobbat i tolv år på krogen. Han har sett en markant ökning av tafsare. De är inte välkomna, säger han.

Annons

Tafsandet är ett växande problem. Thomas Haaranen är lite förvånad över att media uppmärksammar det först nu. Han har jobbat som värd och ordningsvakt på krogarna i Gävle i tolv år men de senaste nio åren på Gävles största krog, Heartbreak, och sett hur allt fler tjejer utsätts för sexuella trakasserier.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Thomas Haaranen har en bestämt uppfattning om att det är killar av utländsk härkomst som står för tafsandet.

Oftast passar killarna på att klämma på en rumpa eller ett lår på dansgolvet eller i något annat trångt utrymme. Det är därför svårt för vakterna att hinna med att se vad som händer.

– Det kan vara tusen gäster och flera hundra på dansgolvet och där är det rökmaskiner, discolampor och strobar men vi var ett helt annat vakande öga i dag och vi punktmarkerar en del och kan ta dem på bar gärning.

Men oftast är det mycket upprörda och ibland ledsna och arga tjejer som berättar vad som hänt. Vakterna tvivlar inte på tjejernas berättelser eftersom de själva med egna ögon ser problemet, påstår han. Tafsarna blir portade från krogen.

– Men det kommer ständigt nya, säger Thomas Haaranen.

– Jag stod i trappan en gång och ser en kille gräva i skrevet på en tjej. Tjejen skrek rakt ut. Killen nekade och det blev tumult när vi kastade ut honom.

Jonas Levin, en av delägarna på Heartbreak har uppfattningen att det alltid funnits problem med tafsare på krogen. Han säger dock att han själv inte märkt så mycket av det, eftersom han brukar stå i baren när han jobbar. Där brukar det vara lugnt. Han har därför heller ingen uppfattning om vad det är för personer som utsätter andra för sexuella trakasserier.

– Men vi jobbar alltid efter vår plan, de som inte sköter sig åker ut, säger Jonas Levin.

På Heartbreak ser man allvarligt på problemet och jobbar för att förhindra tafsandet men få polisanmäls eftersom det går snabbt och oftast inte finns några vittnen. Thomas Haaranen tycker det är bra att kränkningarna uppmärksammas men skulle önska en lite mer nyanserad bild.

– Jag blir galen när man i media pratar om män som grupp. Det finns bra män och det finns bra invandrare men alla dras med, säger han bestämt.

Läs mer: Nej, det är inte okej att tafsa på krogen – gymnasieungdomarna är överens

Kvinnorna berättar om tafsandet på Gävles krogar: "Det händer varje kväll"

Här står vakter vid dansgolvet för att hålla koll på tafsarna – "De är inte välkomna hit"

Mer läsning