Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandhälsan hänger på var du bor

/

Bostadsort kan vara avgörande för din tandhälsa. En 80-89-åring i Gävle har i allmänhet 21 originaltänder kvar i munnen. En person i samma ålder i Hofors har bara 18.

Annons

Nyhetsbyrån Sirén har via Socialstyrelsen tagit fram statistik över antalet kvarvarande tänder i munnen hos den svenska befolkningen.

Uppgifterna, som gäller 2013 och finns registrerade i tandhälsoregistret, visar på geografiska skillnader när det gäller tandhälsan hos den äldre befolkningen

Socioekonomisk situation och bostadsort har stor betydelse för människors tandstatus. Den som bor i en välbärgad kommun med hög utbildningsnivå, hög sysselsättning och så vidare har bättre förutsättningar att slippa karies än den som bor på en ort med låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet.

I Gästrikland är tandhälsan, mätt i antal kvarvarande tänder hos den äldre befolkningen, generellt sett bäst i Gävle kommun. Därefter följer Sandviken, Ockelbo och Hofors

– De geografiska skillnader som finns när det gäller livsstil och hälsofaktorer i övrigt får genomslag även när det gäller tandhälsan, säger Andreas Cederlund, sakkunnig inom tandvård på Socialstyrelsen.

Grannskapet har större betydelse för den enskildes tandhälsa än många kanske tror, menar han.

– Även om du själv är högutbildad, har hög inkomst och så vidare är det en riskfaktor att bo i ett område med hög kariesförekomst. Det är lätt att man anammar sociala strukturer och mönster, säger han.

Säger de här siffrorna något om kvaliteten på den lokala tandvården?

– Nej, det går inte att dra några sådana slutsatser.

Mer läsning

Annons