Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxibolagen vill ha hjälp mot svartåkare

GÄVLE Stoppförbud vid Gävles krogar. Det kräver taxibolagen för att få stopp på svarttaxiverksamheten.
Avstängningen av trafiken på Nygatan på helgkvällarna har varit verkningslös, enligt taxibolagen.

Annons
- Den har inte betytt någonting egentligen. Vi vill byta spår, sa Gävle Taxis vd, Sven-Olov Hiller, med direkt adress till trafikutskottets ordförande, Anéa Elfving. Båda deltog på en branschträff som Transports avdelning 11 i Gävle ordnade i går kväll.
I våras beslutade kommunen om ett stopp för biltrafiken på Nygatan på helgkvällarna.
Men taxibolagen ville redan då gå längre.
- Det blev inte de gator vi ville. Det hade varit bättre om de hade följt vårt förslag, sa Per-Åke Gustavsson, regionansvarig på Svenska Taxiförbundet.
Enligt honom finns det exempel på städer som lyckats få ner svarttaxiåkandet kraftigt, med de rätta restriktionerna för biltrafiken i centrum.
Men någon omedelbar reaktion på förslaget blir det troligen inte. Anéa Elfving var inte främmande för fler restriktioner, men ville först ha en utvärdering av det nuvarande förbudet.

En statlig utredning om taxibranschens villkor är just nu ute på remiss. I förslagen har utredaren bland annat sneglat på Norge, där en svarttaxiåkare kan straffas efter att ha ertappats med en enda illegal körning. Polisen har också möjlighet att konfiskera bilen. I Sverige krävs det tre dokumenterade körningar för att åklagare ska kunna väcka åtal.
- Det innebär kostsamma spaningsinsatser, sa chefen för Gävlepolisens ekorotel, Torgny Persson. Han har själv åkt runt i centrala Gävle en lördagkväll och med egna ögon sett omfattningen, och hoppas att det kommer ett lagförslag som underlättar arbetet för polis och åklagare.
- Det är ett mycket allvarligt samhällsproblem, säger Torgny Persson.
Den som åker svarttaxi riskerar dessutom att själv bli utsatt för brott. Anmälningarna mot svarttaxiåkare förra året omfattade bland annat försök till våldtäkt, bedrägerier och rån.
Taxibranschen har med skyddskameror och larm i bilarna fått ner antalet våldsbrott och hot mot taxichaufförerna.
- Det har mer än halverats, säger Magnus Carlsson, vd för Taxi Stor & Liten i Gävle.
Men svarttaxiverksamheten lever vidare. Enligt Magnus Carlsson finns det till och med restauranger som ringer efter svarttaxi åt sina kroggäster.
- Det är skrämmande. Där måste vi ha hjälp.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons