Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig vår för bluffmejlare – så skyddar du dig

/
  • I januari-februari är det många företagare som skickar in uppgifter till Skatteverket. Nätbedragarna har koll på när det är mycket aktivitet och utnyttjar det, menar Andreas Ohlsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket.

Det är inte bara björnen som vaknar ur vinterdvalan till våren – även vissa nätbedragare blir mer aktiva. Trots att deklarationstiderna fortfarande är en bit bort har bluffmejlen, som försöker lura läsare att lämna ut sin kontoinformation, redan börjat skickas ut. Enligt uppgifter till GD kommer bluffmejlen tidigare och i större mängd än tidigare år.

Annons

Läs mer: Postnord varnar om bluffmejl

Enligt Andreas Ohlsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket, ser myndigheten en ökning av bluffmejl från år till år. Det verkar också som att bedragarna har lyckats kartlägga när det förekommer mycket aktivitet hos Skatteverket.

– Nu runt den här tiden är det många företagare som lämnar in uppgifter till oss, och det verkar som att bedragarna har lyckats pricka in just de perioderna.

Metoderna har också blivit mer förfinade. Enligt tips till GD är bluffmejlen så pass välgjorda att de är svåra att skilja från riktiga mejl från myndigheten, något som Andreas Ohlsson också bekräftar.

Läs mer: Polisen varnar för bedrägerier mot äldre

– Förr var det relativt enkelt att upptäcka ett bluffmejl – det var taffligt skrivet och översatt med Google translate, säger Andreas Ohlsson. Nuförtiden förekommer allt mer utstuderade metoder – inloggningssidor som liknar Skatteverkets och som vill att läsaren ska legitimera sig. Det här är något som vi ser väldigt allvarligt på. Vi går ut och varnar på vår hemsida när vi får många rapporter om nätfiske.

Bluffmejlen förekommer hela tiden, men toppar ungefär en gång per månad. Skatteupplysningen, de som tar emot flest samtal om bluffmejl och nätfiske på myndigheten, för viss statistik över när det förekommer flest anmälningar.

Hur ska en då veta att ett mejl från Skatteverket är äkta?

– Vi mejlar inte ut till medborgare på måfå det sättet. Om det kommer ett mejl ska man vara på sin vakt. Det är enbart om vi har något pågående ärende som det kan förekomma mejlkorrespondens. Men vi ber aldrig någon att lämna ut sin konto- eller kortinformation via mejl – det kan man bara göra i våra inloggningstjänster på hemsidan.

När Skatteverket får reda på ett bedrägeri, brukar en polisanmälan göras. Men eftersom bedragarna ofta använder sig av webbhotell och servrar i andra länder, är det mycket svårt att få tag på dem.

Läs mer: Många luras av falska investeringar

– Det här är ett allvarligt problem. Vi gör naturligtvis polisanmälan, eftersom det är ett brott att utge sig för att vara en myndighet. Ibland förekommer det att en sida släcks ned efter en anmälan, men de brukar oftast dyka upp igen i någon annan skepnad, säger Andreas Olsson.

Äntligen – nu finns Gefle Dagblad som app! Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons