Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tipsa om ett familjehem - hittelön väntar

GÄVLE Socialtjänsten i Gävle är i stort behov av fler familjehem. Men annonskampanjer i bland annat tidningarna har inte gett önskad effekt.
Därför införs istället hittelön.

Annons

Från och med den 1 juli erbjuder socialtjänsten hittelön till redan befintliga familjehem om de kan tipsa om andra lämpliga personer som kan ta emot barn i behov av stöd.

- Vi får ofta tips om tänkbara hem av dagens familjehem så varför inte försöka med en morot till? Vi har haft idén med hittelön i många år. Vi har nämligen använt den vad gäller rekrytering av personal, säger enhetschef Jim Salamon.
Om tipset leder till att socialtjänsten hittar en lämplig familj kommer pengarna att betalas ut. Familjerna får välja mellan 5 000 kronor att spendera fritt eller 7 500 kronor att lägga på en utbildning som har med deras uppdrag som familjehem att göra.

Jim Salamon tror inte att kostnaderna för familjehemsverksamheten kommer att skjuta i höjden på grund av det nya systemet.
- Det kostar pengar att rekrytera den vanliga vägen genom kampanjer. Jag tror inte det här leder till en kostnadsökning, snarare kan det bli en besparing på lång sikt, säger han.
Vid årsskiftet ska socialtjänsten utvärdera hur systemet med hittelön fungerat.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons