Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrlagt i vattentornet

/
  • Bomhus vattentorn är störst i stan.
  • Härifrån kommer vattnet Bomhusborna dricker. Det skulle kunna vara en vy ur ett dataspel som Half-Life.
  • Camilla Larsson från Gästrike Vatten har hyrt in Tommy Eriksson för att snygga till i reservoaren.
  • Tommy Eriksson berättar att man även kan skicka ner dykare för att slammsuga i vattenreservoaren. Det verkar dock lite enklare att göra det i torrt tillstånd.
  • Det är ett speciellt jobb han har Tommy Eriksson. Han åker runt i Sverige och rengör vattenreservoarer.

Efter dricksvattenskandalerna i Östersund och Skellefteå ökar trycket på vattenbolagen. Gästrike Vatten jobbar för att vi ska skonas från magparasiten cryptosporidium och andra bakterier.

Annons

Bomhus vattentorn är Gävles största till volymen av nio stycken. Två jättelika rektangulära reservoarer vilar på cirka 20 meter höga graffititäckta pelare. Nu är det hög tid att rengöra de 8 000 kubikmeter stora salarna invärtes inför sommaren. En lämplig tid för ändamålet då plusgrader underlättar processen. Tommy Eriksson från egna firman Renvattenteknik är den som hyrts in av Gästrike Vatten för att rengöra väggar, pelare och golv. Han använder klorlösning och sprayklorerar alla de vattenberörda stora gråa ytorna. Det är en omfattande årlig desinficering som görs för att inga basselusker ska komma ut i Gävlebornas dricksvatten. Om en skada uppdagas fotograferas den för att åtgärdas.

Livsmedelsverkets regler för vattenhantering har blivit rigidare sedan magparasiten cryptosporidium återfanns i dricksvattnet i Östersund och Skellefteå. Camilla Larsson är informatör för Gästrike Vatten och vill lugna de Gävlebor som oroas för att vattenskandalerna skulle kunna upprepas här.

– Vi tummar inte på säkerheten utan utför ständigt ett förebyggande mikrobiologiskt arbete. Där använder de ytvatten, vi har grundvatten i Gävle, säger hon.

Grundvatten är mer skyddat, håller vanligtvis högre kvalitet och har större möjlighet att filtreras från oönskat innehåll som sporer än ytvatten.

Dricksvattnet i Gävle kommer från Gamla Valboåsen till stadens vattentorn där trafiken är mest intensiv morgon och kväll. Därefter är Sätraverket sista distributionskanal innan vattnet når alla kranar.

Något speciellt med Bomhus Vattentorn är att det ligger i ett högt beläget område. Därför används så kallad tryckstegring. Det innebär att vattennivån ständigt är hög i reservoarerna för att garantera ett konstant stabilt flöde i ledningarna. Det gör att vattnet i kranen eller duschmunstycket flyter på bra.

Mer läsning

Annons