Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket: Den vägdelen fick inte plats

Den olycksdrabbade delen av väg 56 mellan Hedesunda och Gävle är inte prioriterad för åtgärder hos Trafikverket.

– Vi försökte få in även den delen, men den fick inte plats i planen, säger Agneta Löf, vägingenjör och långsiktig planerare på Trafikverket region Mitt.

Annons

Planen, som inte hade plats för den sträcka som tog Joel Lindholms och två småbarnsföräldrars liv, sträcker sig fram till år 2021.

– Men det är den nationella planen, som vi omarbetar efter hand, vart femte år ungefär. Sen tittar vi på kortsiktiga åtgärder också, som vi söker pengar för på årsbasis. Det kan handla om trafiksäkerhetskameror och skyltar, säger Agneta Löf.

Mycket handlar förstås om pengar. En samhällsekonomisk utvärdering har visat att det är mest lönsamt att åtgärda en annan del av väg 56, avsnittet mellan Valbo och Valsjön, en sträcka på ungefär en mil.

För sträckan kring Främlingshem och Stav, däremot, finns inga långsiktiga åtgärder planerade.

– Nej, tyvärr. Det finns väldigt många angelägna objekt i landet som Trafikverket har pekat ut före den här sträckan. Det handlar även om delar av väg 56, som inte finns i det här området utan längre söderut, som sträckan Tärnsjö-Heby. Ofta är det sträckor med mycket tung trafik, med många som bor längs vägen och där trafikmiljön är dålig helt enkelt, säger hon.

Kriterierna stämmer visserligen väl även på den norra delen av väg 56, medger Agneta Löf. Att hastighetsbegränsningen på delar av den olycksdrabbade sträckan höjts från 70 till 80 kilometer i timmen i, enligt de nya gränserna med 20-steg, tycker hon dock inte är konstigt.

– Det är enligt min bedömning rätt. Men det förutsätter att det är bra väglag och fri sikt. Olyckorna sker ofta i kurvor. Som bilist är man skyldig att anpassa hastigheten där.

Agneta Löf tror att den olycksdrabbade sträckan nu ändå kan komma att åtgärdas kortsiktigt.

– Trafiksäkerhetskameror och varningsskyltar skulle jag kunna tänka mig. Sen kan jag också önska att polisen kunde vara ute oftare och göra hastighetskontroller på vägen.

Mer läsning

Annons