Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket stöttar Gävle kommun med 28,5 miljoner

Gävle kommun får 28,5 miljoner kronor i stöd från Trafikverket
Pengarna ska gå till att skapa en hållbar stadsmiljö.
– Jag är jätteglad, säger kommunalråd Roger Persson, MP.

Annons

För ett knappt år sedan ansökte Gävle kommun om statliga pengar till att bland annat förbättra stomlinje 2 i Gävle centrum så att resorna går snabbare, förbättrade hållplatser vid Rådhustorget samt utbyggnad av en busslinje till Gavlehov.

Nu har Trafikverket beslutat att skjuta till hälften av den beräknade kostnaden, vilket motsvarar 28,5 miljoner kronor.

– Allt detta är kopplat till vårt miljöstrategiska program och tack vare pengarna får vi möjlighet att gå snabbare fram, säger Roger Persson, MP.

Linje 2 har i dagsläget flest passagerare, därför vill kommunen snabba upp resandet för att öka attraktionen att åka kollektivt ännu mer.

– Vi ska till exempel se över våra trafiksignaler så att de slår om när bussen kommer och se till så att vi har lagom många hållplatser med väderskydd, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Samhällsbyggnad Gävle.

Till arenaområdet vid Gavlehov går det i nuläget endast bussar vid evenemang, men nu skjuts pengar till för att skapa en permanent busslinje till och från området med en särskild bussgata.

– Vi kommer att behöva bygga hållplatser även på den norra sidan av Gavlehovsvägen, säger Elisabet Jonsson.

Men pengarna är villkorade. Som motprestation måste kommunen bland annat genomföra omfattande gång- och cykelåtgärder i anslutning till linje 2 samt cykelparkeringar vid Gavlehov.

Regeringen har avsatt totalt två miljarder kronor under perioden 2015-2018. I denna första ansökningsomgång uppgick stödet till 540 miljoner kronor. Gävle var en av sju kommuner som fick gehör för sin ansökan.

Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för att en större andel persontransporter i städer ska ske med kollektivtrafik, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Åtgärderna ska leda till energieffektiva lösningar med låga utsläpp av växthusgaser och bidra till att uppfylla miljökvalitetsmålet "God bebyggd miljö".

Åtgärderna och motprestationerna kommer att följas upp.

Mer läsning

Annons