Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tråkigt och trögt när Jante får styra

/
  • Lisa Pehrsdotter, Lasse Ekstrand, Emelie Sandström, Dan Erhard Olsson och Kalle Syri diskuterade
  • – Storföretagen har lagt en förlamande hand över Gävleborna, ansåg Lasse Ekstrand.
  • Emelie Sandström och Dan Erhard Olsson hoppas att den

Dödligt tråkig, trögflytande mentalitet, ospännande, visionslöst. Det var ingen munter bild av Gävle som gavs när GD i går bjöd in till debatt om Jantelagen och dess påstått järnhårda grepp om Gävleborna.

Annons

Under ledning av kulturredaktör Lisa Pehrsdotter samtalade Lasse Ekstrand, lektor vid högskolan i Gävle och känd debattör. Emelie Sandström, verksamhetsansvarig på Kulturkiosken i Gävle, Dan Erhard Olsson, spelutvecklare från Gävle, och Kalle Syri, initiativtagare till den pågående Jantefestivalen i Gävle, om hur det står till med Gävle.

"Är det nåt fel på Gävleborna – eller är vi som alla andra?" löd frågeställningen och ett 20-tal personer kom till "Ingressen" i Gefle Dagblad-huset för att lyssna till diskussionen.

Lasse Ekstrand slog omedelbart fast att Gävle verkligen är utmärkande "jantigt".

– Det finns en särskild mentalitet här som är svår att hitta någon annanstans. En trögflytande mentalitet, sade han.

Gävle är lugnt och fredligt, kanske vackert i många stycken, menade han.

– Men så dödligt tråkigt, så ospännande.

Storföretagen bär skulden till eländet, ansåg Ekstrand. Deras kraftiga dominans i området har varit en förbannelse.

– De har lagt en förlamande hand över allt. Människor har ingen tro till sig själva utan vill att andra ska fixa allt. Det finns en självförminskande attityd som är olycklig.

Övriga i panelen instämde i beskrivningen av det "tröga" Gävle, men menade samtidigt att bilden håller på att förändras, att den yngre generationen Gävlebor inte är lika jantepräglad.

– Det är ingen som missunnat mig min framgång. Mina kompisar har kommit fram och gratulerat och tyckt att det varit bra jobbat, sade Dan Erhard Olsson.

Från publiken kom också reaktioner.

– När man som jag flyttat tillbaka till Gävle ser man med andra ögon på stan. Det är inte värre här än någon annanstans. Gävleborna är inte alls så tokiga! ansåg en av åhörarna.

Mer läsning

Annons