Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre miljoner kunde rädda Skaparbyn

/

HEDESUNDA
Framtiden för Skaparbyn i Hedesunda är fortfarande oviss.
- Teoretiskt finns det en möjlighet att det dyker upp en lösning. Men det krävs att någon går in med tre miljoner kronor, säger Gösta Carlestam, som sitter med i den grupp som ska försöka sälja Skaparbyn.

Annons
Nästa lördag har föreningen Hedesundavävarna ett extramöte där medlemmarna ska få information om situationen i Stiftelsen Skaparbyn, som äger husen. Mötet ska också bekräfta förra höstens beslut att fastigheten måste säljas.
Men någon tänkbar köpare till den annorlunda kurslokalen, som ritades av arkitekten Ralph Erskine, har inte dykt upp.
- Vi har undersökt miljoner olika alternativ och diskuterat med fyra-fem tänkbara köpare. Men när det kommer till pengar bleknar entusiasmen, säger Gösta Carlestam.

Det är de höga driftskostnaderna för Skaparbyn som drivit fram beslutet om försäljning. Räntan på lånet som stiftelsen tog för att bygga klart, tillsamman med fastighetsskatt och el kostar betydligt mer än vad man kan få in under en kort sommarsäsong.
Sedan årsmötet i mars saknar Stiftelsen Skaparbyn också en styrelse. Det enda som finns är en liten arbetsgrupp där föreningen Hedesundavävarnas ordförande Christina Rangrost, ingår tillsammans med Gösta Carlestam och Rolf Fermander.

Om en ny stiftelsestyrelse inte kan väljas på extramötet finns risken att länsstyrelsen går in och driver fram en snabb försäljning.
Medan Stiftelsen Skaparbyn står på ruinens brant har föreningen Hedesundavävarna bra ekonomi och räknar med att kunna fortsätta sin verksamhet. I sommar går dock verksamheten på sparlåga.
Det fanns ett förslag till ambitiöst sommarprogram som presenterades på årsmötet i mars, men eftersom Stiftelsen Skaparbyn inte kunde gå in som ekonomisk garant föll hela programmet. I sommar är det därför bara verksamhet i Skaparbyn under två veckor.

- Det finns ingen illvilja bakom den här situationen. Det är ingen som vill acceptera att en dröm håller på att gå i krasch, men det handlar om pengar. Vem har de riskpengar som måste till? säger Gösta Carlestam.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons